*Nettavisen* Økonomi.

Juleshoppingen bremset opp

Amerikanerne var sparsommelige med handelen i desember.

14.01.09 15:02

Detaljhandelen falt med 2,7 prosent i desember. Det viser tall fra det amerianske handelsdepartementet.

NA24 - din næringslivsavis

Hvis det volatile bilsalget holdes utenom falt detaljhandelen med 3,1 prosent.

Økonomene ventet ifølge estimater innhentet av Bloomberg News at detaljhandelen ville falle med 1,2 prosent i desember, mens detaljhandelen utenom bilomsetningen var ventet å falle med 1,3 prosent.

Tallene indikerer at amerikanerne bruker mindre og har blitt påvirket av usikkerheten i den økonomiske utviklingen. Et bratt prisfall på drivstoff gjorde at bensinstasjonenes omsetning stupte 15,9 prosent den siste måneden i 2008, og dermed fortsetter den negative tendensen fra den foregående måneden.

Forbruket er svært viktig i den amerikanske økonomien. Rundt 70 prosent av den økonomiske aktiviteten kan knyttes til forbruk, og vanskeligere å få kreditt kan ha bidratt til den sviktende omsetningen.

Dagens tall inneholder også en revidering av omsetningen for november. En gjennomgang viser at detaljomsetningen falt med 2,1 prosent i november og ikke 1,8 prosent som opprinnelige ble meldt. Hvis bilsalget utelukkes falt omsetningen med 2,5 prosent mot tidligere anslag på 1,6 prosent.

Retail Sales - USA
Retail sales er et mål på den totale omsetningen i detaljhandelen i USA, og er trolig det mest oppdaterte målet på amerikanske forbrukeres lyst og evne til å bruke penger. Tallet omfatter ikke tjenestesalg og blir ofte revidert i ettertid, men det kommer tidlig, og er derfor viktig å følge med på.

I tillegg til det vanlige tallet, oppgis et tall hvor biler er holdt utenom. Dette er et viktig mål på den underliggende utviklingen, fordi bilsalget er veldig varierende fra måned til måned, ikke minst i USA hvor man i perioder har gitt rentefrie lån for flere år for å få fart på bilsalget.

Tallene oppgis som sesongjustert endring fra måneden før, men er ikke korrigert for prisvekst.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.