Julian Andrés (24) ble ferdigutdannet i august 2014. Han er utdannet innenfor transport og logistikk, har kompetansebeviset og ønsker mer enn noe annet å jobbe.

Men til tross for at han har sendt ut over 300 søknader, opplever Julian at det er få som er interessert i kompetansen hans. Selv tror han utelukkende det er fordi han er døv.

- Arbeidsgivere er skeptiske, og mange har fordommer mot døve. I tillegg mangler de kunnskap på området, og er redde for at det skal medføre ekstra kostnader å ansette en døv person. I virkeligheten koster det ingenting for bedriften. Alt av hjelpemidler blir betalt av det offentlige, sier Julian til Nettavisen.

LES OGSÅ: - Det verste jeg kan tenke meg er å måtte gå på Nav fordi jeg er døv

- Arbeidsgiver møtte ikke opp

Julian forteller at han har søkt på mange ulike jobber, ikke bare innenfor transport- og logistikkbransjen. Da han søkte på jobb i dagligvarebutikk fortalte han arbeidsgiver at han kunne gjøre alt, fra å sitte i kassa til å jobbe på lageret.

- Men da fikk jeg bare tydelig beskjed om at det ikke ville gå. De mente jeg ikke kunne gå rundt med penn og papir når jeg møtte kundene, for da ville de bare miste dem. Jeg fortalte at jeg tidligere hadde jobbet i butikk som student, men det hjalp ikke.

I mai 2016 fikk Julian jobb i Norpost, hvor han har trivdes godt. Men på grunn av omlegging av Norposts distribusjon, ble han sagt opp etter sommeren, og Julian er derfor på leting etter ny jobb.

- Jeg har blitt møtt av flere useriøse arbeidsgivere, og opplever det som svært vanskelig. For eksempel fikk jeg store forhåpninger da jeg ble kalt inn til jobbintervju. Jeg ordnet med tolk, men arbeidsgiver møtte ikke opp og vi satt lenge og ventet. Det føltes helt grusomt å bli behandlet på den måten, forteller Julian.

Er villig til å flytte på seg

Julian har ingen planer om å gi opp jobbjakten, selv om det er utfordrende å føle at han står på stedet hvil.

- Jeg må prøve å være kreativ for å skaffe meg jobb. Nå prøver jeg meg også på Facebook, der jeg har lagt ut et innlegg som jeg håper andre kan dele videre.

24-åringen bor for tiden i Ålesund, men er villig til å flytte på seg for å få jobb.

- Mange arbeidsgivere tror kommunikasjon med kollega og eventuelle kunder skal bli et problem, men det stemmer ikke. NAV bidrar med gode hjelpemidler, og det koster ingenting for bedriften. I tillegg er vi døve veldig flinke til å bruke øynene, så vi er veldig oppmerksomme på det som skjer rundt oss, forteller han.

Tilrettelegginger blir betalt av det offentlige

Bjørn A. Kristiansen, generalsekretær i Norges Døveforbund, sier til Nettavisen at dette er en kjent problematikk.

- Døve sliter med å finne seg jobb på lik linje med andre grupper funksjonshemmede, sier Kristiansen.

Bortsett fra yrker som krever eksplisitt god hørsel, som for eksempel pilot, så kan døve i samme grad som alle andre utføre arbeidsoppgavene like godt, mener Kristiansen.

- Ofte er det bare mindre tilrettelegging som skal til for at slike barrierer kan overvinnes. Det mange arbeidsgivere ikke er klar over er at slike tilrettelegginger som koster penger blir betalt av det offentlige.

Han oppfordrer arbeidgivere til å fokusere på jobbsøkerens kvalifikasjoner, i stedet for å la seg påvirke av at vedkommende har nedsatt hørsel.

- Arbeidsgivere kan også ta kontakt med mulige andre arbeidsgivere eller med sitt nettverk som har døve ansatte eller døve venner og høre deres erfaringer. Dette for å redusere usikkerheten som arbeidsgivere ofte får når en som er «annerledes» søker om jobb.

LES OGSÅ: 11 ting som kan få folk til å miste respekten for deg på jobb