*Nettavisen* Økonomi.

Jungelens lov i Russland

- Dette er ikke en reell forrentningskonflikt, men et sett med rettslige overgrep, sier Telenor.

FORNEBU (NA24): Den langvarige og uoversiktlige konflikten Telenor har med sin russiske motpart Alfa Gruppen nådde et dramatisk høydepunkt i forrige torsdag.

NA24 - din næringslivsavis

Da kom det en melding fra Telenor om at selskapet Farimex har begjært arrest i Telenors aksjer i VimpelCom. Beskjeden kom kort tid etter at en føderal domstol i USA avgjorde at Alfa Group for andre gang hadde vist ringeakt for retten og for andre gang beordret Alfa å betale dagbøter på 100 000 dollar fra og med 12 mars. Telenor har anket arrestavgjørelsen, men utelukker ikke at aksjene i VimpelCom kan bli tvangssolgt.

Jungelens lov
Torsdag innkalte Telenor pressen til en orientering om status om operasjonen i Russland og Ukraina. Selskapet beskriver motparten som et selskap som er vant til jungelens lov hvor den sterkeste vinner.

-I forrige uke ble det referert til en maktkamp mellom Telenor og Alfa. Vi slåss ikke - vi er utsatt for et overgrep, sa Telenors informasjonsdirektør Pål Kvalheim på pressebriefen.

- Da kan man trekke seg unna, eller utøve motmakt. Vi har vært i stand til å utøve motmakt, har gode kontrakter, og det er grunnen til at vi fremdeles er tilstede i Russland, fortsatte informasjonsdirektøren.

Selskapet tror likevel at det skal komme helskinnet gjennom den dramatiske situasjonen.

- Vi har vært gjennom kriser tidligere og har alltid klart å komme oss gjennom. Vi har en grunnleggende tro på at vi greier å saken gjennom til Høyesterett i Moskva, og få saken avvist fordi den er grunnløs, sier konserndirektør og leder for Telenors aktiviteter i Sentral- og Øst-Europa, Jan Edvard Thygesen.

Kan bli vanskelig
Telenor-ledelsen mener at Høyesterett i Moskva er mer uavhengig av de andre rettslige nivåene i Russland.

- I den delen av Sibir hvor det har versert rettssaker har man ikke opplevd at det har vært en dom i disfavør av Alfa, sier Thygesen.

Allikevel er de bekymret for at aksjene i VimpelCom kan bli tvangssolgt.

- Men vi føler en uro for at det skal skje et uhell på veien og at det blir tatt arrest og aksjene blir solgt. Da kan man stille seg spørsmålet om man kan få disse aksjene tilbake. I et slikt tilfelle ser vi at det kan bli vanskelig, sier Thygesen.

Telenor anslår utbytte i et normalår etter finanskrisen vil kunne overstige 2 milliarder kroner årlig totalt for VimpelCom og kyivstar.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.