NA24.no

Jusprofessor kritisk til norske inkassoselskaper


I SØKELYSET: Inkassobyråene kan tjene over 2000 kroner på å kjøre små beløp til namsmannen. Illustrasjonsbilde.
I SØKELYSET: Inkassobyråene kan tjene over 2000 kroner på å kjøre små beløp til namsmannen. Illustrasjonsbilde. Foto: Alexander Winger (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Den norske inkassobransjen har blant verdens høyeste satser, ifølge jusprofessor.

- I Norge har vi den mest lønnsomme inkassobransjen i verden, og det gir grunn til ettertanke. Bransjen har de høyeste inkassosatsene i noe land som jeg kjenner til, sier Mads Andenæs, professor ved Institutt for privatrett ved Det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo, til NRK.

Les også: Jørgen (27) flyttet fra familien etter overforbruk

Han viser til at inkassobyråene kan tjene over 2000 kroner på å kjøre små beløp til namsmannen. Tilsvarende muligheter finnes ikke hos våre nordiske naboer, ifølge Andenæs.

En regning på 2500 kroner som ikke betales, vil 42 dager etter betalingsoppfordring utløse et inkassosalær på 875 kroner, merverdiavgift inkludert. I tillegg får inkassobyrået en inntekt på 1412,50 kroner dersom det sendes utleggskrav til namsmannen, viser regneeksempelet fra NRK.

Ingrid Thinn Bjerke i Virke Inkasso sier til NRK at bransjen jobber seriøst med å få til gode løsninger med skyldnere enten de skylder små eller store krav.

Les også: Stjal BankID og lånte 800.000 kroner: Nå må ekskona betale tilbake 

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere