*Nettavisen* Økonomi.

Jusprofessorer mener Kolberg bør trekke seg

INHABIL? Martin Kolberg i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité har i mange år vært nær venn til Telenor-sjef Sigve Brekke. Kommisjonen mener han likevel ikke er inhabil i VimpelCom-saken. Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)

Årsaken er at han er personlig venn med Telenor-sjef Sigve Brekke.

05.11.15 09:25

– Gode venner bør ikke granske hverandre, særlig ikke når den ene er leder av kontroll- og konstitusjonskomiteen, og den andre leder et av Norges største selskaper.

Det skriver jusprofessorene Morten Kinander (BI) og Geir Woxholth (UiO) i et innlegg i Dagens Næringsliv.


Martin Kolberg er leder i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, som tirsdag besluttet å gjenoppta granskingen av Telenors rolle i Vimpelcom-saken.

Kolberg har selv sagt at han har kjent Telenor-sjef Sigve Brekke siden ungdommen, og de er i dag nære venner.

– Den pikante problemstillingen som har reist seg, er at Kolberg har bak seg et mangeårig vennskap med Telenor-sjef Sigve Brekke. Under forrige høring om saken, var Brekke ikke blant intervjuobjektene, men det er han nå, etter at han sendte næringsministeren opplysninger som førte til styreleder Svein Aasers avgang i Telenor, skriver Kinander og Woxholth.

Kolberg sa tirsdag at han har redegjort for sitt forhold til Brekke.

– Komiteen har enstemmig sluttet seg til at dette ikke er noe problem og at jeg er habil i saken, svarte Kolberg til Dagens Næringsliv.

Kinander påpeker at selv om Kontroll- og konstitusjonskomiteen ikke har noen reelle sanksjonsmuligheter, så vil granskingen kunne bringe på banen informasjon som vil kunne brukes i en straffesak. Han sier at høringen også kan påvirke markedsverdien for selskapet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.