*Nettavisen* Økonomi.

Kaffekongen selger Friele-imperiet

Foto: Emil Weatherhead Breistein (Bergensavisen)

Kaffehuset Friele går over på utenlandske hender.

07.11.13 12:18

- Det føles som å kutte navlestrengen, sier styreformann og deleier i kaffehuset, Herman Friele, til Bergens Tidende.

Han er tross alt styreleder for verdens eldste privateide kaffeselskap og syvende generasjon i selskapet.

Den nederlandske kaffegiganten D.E Master Blenders 1753 (DEMB), overtar nå 90 prosent av aksjene i det tradisjonsrike selskapet.

DEMB kontrollerte fra før 45 prosent av aksjene.

- Vanskelig beslutning
Friele, broren Berent og datteren Birgitte kontrollerte inntil tirsdag 55 prosent av aksjene i selskapet.

Nå beholder Friele-familien en eierandel på 10 prosent inntil videre.

- Alle synes dette har vært en vanskelig beslutning å ta, men det hadde aldri blitt en realitet om ikke familien mente dette var riktig for bedriften, sier Friele til BT.

Friele er fornøyd med at familiebedriften skal få en fremtredende, internasjonal rolle i DEMBs ambisjon om å vokse seg enda større.

Målet er å bli det ledende kaffehuset i verden.

Friele mener denne integrasjonen styrker Kaffehuset Frieles posisjon i et norsk marked der kaffevanene er i rivende utvikling og forbrukerne blir stadig mer kvalitetsbevisste.

- Samtidig åpnes mulighetene for å utnytte vår kompetanse på spesialkaffe også utenfor Norges grenser, og følge våre store norske kunder ut i Europa, sier 70-åringen i en pressemelding.

Uendret aktivitet i Bergen
De nye eierne kjøper et bergensk kaffeselskap som i fjor omsatte for over 930 millioner kroner og hadde et overskudd på 53,5 millioner.

- DEMB skal bygge videre på Kaffehuset Frieles lange tradisjon, merkevarer og kompetanse på spesialkaffe. Integrasjonen er helt i tråd med vår globale strategi om å bygge på solide merkevarer og sterke markedsposisjoner.

Det sier administrerende direktør Pierre Laubies i DEMB i en pressemelding.

Med Kaffehuset Frieles lange erfaring og gode relasjoner i det internasjonale kaffemarkedet vil Kaffehuset få et spesielt ansvar for spesialkaffe i DEMB-konsernet, står det i den felles pressemeldingen.

- All kaffeproduksjon og aktiviteter i Norge forsetter som i dag med dagens ansatte og ledelsesstruktur. Ved å bli integrert i DEMBs internasjonale nettverk styrkes våre muligheter til å utvikle nye kaffekonsepter og være i forkant av trendene.

- Derfor ser vi for oss at aktivitetsnivået vil øke fremover, sier administrerende direktør Olav Munch i Kaffehuset Friele.

- Transaksjonen er en naturlig neste fase av det gode samarbeidet vi har hatt på eiersiden med DEMB i 25 år. Vi ser en tydelig rolle for Kaffehuset Friele i DEMBs globale strategi, og Friele-familien kommer til å bidra betydelig med vår erfaring, sier Herman Friele.

Fortsetter som leder
Herman Friele har avtalefestet at han skal fortsette som styreleder og Birgitte Friele skal også sitte i styret, mens Olav Munch fortsetter som administrerende direktør.

Da Friele overtok sjefsstolen som 35-åring, var det 44 kaffeselskaper i Norge og tolv av dem var lokalisert i Bergen. I dag er situasjonen en helt annen.

- Friele bare må være størst, for Frieles kunder er også våre konkurrenter, konstaterer han om blant annet Evergood, Kjeldsberg og Coop, som kjøper kaffebønner fra Frielekonsernet, sa Herman Friele i et portrettintervju med Bergensavisen i fjor.

- Trist for Bergen
- En trist dag for Bergen. Men det er ikke uventet. Det er forståelige strategiske beslutninger, sier administrerende direktør Marit Warncke i Bergen Næringsråd til Bergensavisen.

For selv om hun synes det er veldig vemodig, mener hun Friele-salget også er en utvikling som vi sannsynligvis vil se mer av.

- Dette er det andre store familieselskapet på to år. Først Rieber & Søn og nå Friele, sier hun med et sukk.

- På sikt vil nok dette svekke Bergen. Selv om Friele-familien i dag sitter igjen med en eierandel på 10 prosent, vil de jobbe mot tyngdekraften.

- Jeg blir ikke overrasket om hovedkontoret ikke ligger her om noen år, fordi Bergen ligger litt i periferien, sier Warncke.

Les flere saker i Bergensavisen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.