NA24.no

Kalde land dyrere - varme land billigere

Fokus Bank Monica Haftorn Iversen
Fokus Bank Monica Haftorn Iversen Foto: Fokus Bank.
Sist oppdatert:
Flere land i Europa er blitt nesten 10 prosent dyrere for nordmenn. Reiser du til mer eksotiske land får du rabatt på nesten 10 prosent.

Siden sommerferien har den norske kronen svekket seg nesten ni prosent målt i euro. For en familie på høstferie i Europa betyr det at ferien nå er blitt dyrere enn den var i sommer.

- I april kostet én euro 7, 47 norske kroner, nå har den steget til 8,11. Hvis en familie på utenlandsferie bruker 20.000 kroner på hotell, mat og opplevelser vil dette koste nesten 1700 kroner ekstra, og da er ikke de forhåndsbetalte flybillettene inkludert i regnestykket, sier Monica Haftorn Iversen, privatøkonom i Danske Bank.

Europa dyrere - eksotiske land billigere
I tillegg til euroen har den norske kronen svekket seg vesentlig mot den danske kronen (-8,48 prosent), mot britiske pund (9,18 prosent) og -4,04 prosent mot den svenske kronen.

Som Nettavisens oversikt (nederst) viser er situasjonen stikk motsatt i forhold til en god del andre land (måletidspunkter 11.04.13 og 04.10.13).

Selv om de fleste land i Europa er blirr dyrere det siste halve året er situasjonen stikk motsatt for flere av nordmenns favorittdestiansjoner i sydligere strøk.

Har du vurdert å feriere i Indonesia kan du godte deg med at kronen er nesten ti prosent sterkere enn målt i april (+9,54 prosent). Kronen har i tillegg steget i verdi med mellom seks og åtte prosent mot valutaene i Australia, Tyrkia, Sør-Afrika, Brasil og India.

Spår økt fokus på valutakurs
Danske Bank har tidligere belyst at nordmenn ikke bryr seg om vekslingskursen på valuta. I en undersøkelse gjennomført i juni 2013 av Sentio Research for Danske Bank svarte bare ni prosent at valutapris er avgjørende for ferievalg. Drøyt fire av ti svarer at det ikke er viktig. De øvrige synes bare at valutaprisen har betydning av og til, eller sier at de ikke vet.

- Vår erfaring er at nordmenn ikke er opptatt av kronekursen så lenge kronen er sterk, men nå som den svekker seg blir nordmenn mer opptatt av valutaen, sier Iversen.

Mye å spare
Danske Bank anbefaler å veksle i det landet man kommer til ved å ta ut kontanter i minibanken.

- Kursen blir gjerne dårligere og gebyrene høyere hos et vekslingsbyrå. Som regel lønner det seg heller ikke å veksle før man drar eller ta med norske kontanter for å veksle på stedet, sier Haftorn Iversen.

(klikk for større figur)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere