NA24.no

Kaller matvarekjedene inn på teppet

Sylvi Listhaug vil ha forklaring på hvorfor matvareprisene økte 10 ganger mer enn jordbruksopgjøret la opp til.
Sylvi Listhaug vil ha forklaring på hvorfor matvareprisene økte 10 ganger mer enn jordbruksopgjøret la opp til. Foto: Audun Braastad (NTB Scanpix)
Sist oppdatert:
Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug vil ha forklaring på sjokkøkning i matprisene.

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug har kalt matvarekjedene inn til et møte for å få klarhet i hvorfor matvareprisene økte med 3,2 prosent sist måned.

Møtet finner sted fredag ettermiddag.

Kraftig økning i Norge

I innkallelsen viser Listahug til at nye tall viser at konsumprisindeksen økte med 0,7 prosent fra juni til juli, mens matvareprisene økte med 3,2 prosent. Det er ti ganger så mye som årets jordbruksoppgjør la opp til.

Les også: Matvareprisene skyter til himmels

I brevet fra departementet heter det videre at i jordbruksavtalen som Stortinget vedtok rett før sommeren ble det vedtatt en marginal økning i målprisen på norske landbruksprodukter. Målprisøkningen vil ifølge Landbruks- og matdepartementets beregninger kunne gi en prisoppgang på 0,25 prosent. Det tilsvarer 140 kroner i økte matutgifter for en gjennomsnittlig familie i løpet av et år. Det er en halvering av prisøkningen som den rødgrønne regjeringen la opp til.

- Prisøkningen skyldes helt andre forhold enn det som ligger i jordbruksavtalen. Når matvarekjedene øker prisene med ti ganger så mye som jordbruksavtalen legger opp til, er det helt andre faktorer som forklarer prisøkningen. Derfor vil jeg be om et snarlig møte med matvarekjedene, sier statsråd Sylvi Listhaug.

Prisnedgang i verden

Den kraftige prisoppgangen i Norge kommer samtidig som FNs matvareindeks (FAO) viser at matvareprisene på verdensbasis falt for femte måned på rad.

I juli gikk prisene ned med 2,1 prosent - og prisene er nå lavere enn de var for et år siden.

- Den vedvarende nedgangen i matvarepriser siden mars reflekterer at det har vært, og forventes bedre, tilgang til varer fremover, meldte FAO tidligere i august.

De samme FAO-tallene viser samtidig at prisene på kjøtt, som Norge har høye importmurer på, har økt noe på verdensmarkedene.


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere