NA24.no

Fisker Even Aas-Eng (til høyre) er forbannet over at Marine Harvest, med John Fredriksen som største eier, har laget skrytevideo fra Vosso-vassdraget.
Fisker Even Aas-Eng (til høyre) er forbannet over at Marine Harvest, med John Fredriksen som største eier, har laget skrytevideo fra Vosso-vassdraget. Foto: Foto: NTB Scanpix/Privat

Kaller skrytevideo fra Fredriksen-selskap for fiskeskrøne

Sist oppdatert:
Marine Harvest ville vise hvilke eventyrlige omgivelser laksestammen deres kommer fra. Men elva har lenge vært fisketom, og fiskeoppdretten får skylda.

Nylig slapp oppdrettsselskapet Marine Harvest en ny reklamefilm. Videoen viser det flotte Vosso-vassdraget, og budskapet er at det er her oppdretterens gode laks stammer fra. 

Men videoen har fått laksefiskere til å se rødt. For den vakre elva Marine Harvest viser fram, har i årevis vært nesten tom for laks. Det er først i de siste årene man har klart å få tilbake noe av bestanden. Hva som er årsaken til den plutselige fiskedøden på slutten av 1980-tallet har man aldri funnet svar på. Men flere uavhengige forskere, og ikke minst Miljødirektoratet, tror fiskeoppdretten i området er en viktig forklaring.

Even Aas-Eng på laksefiske tidligere i år. Bildet er ikke fra Vosso, men Orkla-elva. Laksen på 10 kilo ble satt ut igjen etter at skrytebildet ble tatt.

- Uspiselig
Den ivrige laksefiskeren Even Aas-Eng blir forbannet når han ser videoen til det enorme laksekonsernet.

- Den norske villaksen er under sterkt press, og det er hevet over en hver tvil at oppdrettsnæringen bærer en stor del av ansvaret for dette.

- Når Marine Harvest velger å bruke den nær utryddede Vossolaksen til inntekt for kvaliteten på sin fisk, er det grenseløst frekt. Det gjør både kommunikasjonen og laksen deres uspiselig i mine øyne, sier Aas-Eng, som også er administrerende direktør i Venture Factory og tidligere mediemann.

Han synes det er merkelig at filmen ikke har blitt stoppet av noen i selskapet.

- At en film som denne går igjennom hos byrå- og markedsavdelingen i Marine Harvest, vitner om mangel på kompetanse og ikke minst er det et sørgelig vitnesbyrd over det faktum at de ikke bryr seg, sier laksefiskeren. 

Vegard Heggem er kjent som fotballspiller i Liverpool, men eier også deler av Orkla-elva, og er lidenskapelig opptatt av laksefiske.

- En provokasjon
Aas-Eng får full støtte fra den tidligere Liverpool-spilleren, og ivrige laksefiskeren, Vegard Heggem.

- Denne reklamefilmen er en provokasjon mot alle som er glade i villaksen. En gruppe med noen av verdens fremste villaksforskere kom bare for noen dager siden ut med en rapport som slår fast at lakseoppdrett representerer de fremste truslene mot den norske villaksen, sier han til Nettavisen.

Heggem er selv elveeier, og tjener penger på villaksen, gjennom driften av Aunan Lodge, et selskap som tilbyr elvefiske av laks til privatpersoner og grupper. 

- Ment til intern nyhetssak
Når Nettavisen søker etter videoen er den imidlertid ikke lenger å finne på nettet. 

- Det stemmer at vi har fjernet videoen. Grunnen er rett og slett at den var ment som en del av en intern nyhetssak hos oss, sier kommunikasjonssjef i Marine Harvest, Ola Helge Hjetland til Nettavisen.

Han forklarer at da nyhetssaken ble arkivert, ble også videoen fjernet. At det er lav laksebestand i norske elver, delvis som følge av lakseoppdrett, og at noen derfor har reagert på videoen, har ingen ting med fjerningen å gjøre, understreker han. 

Vegard Heggem i aksjon. Han driver også bedriften Aunan Lodge, som tilbyr laksefiske til privatpersoner, bedrifter og grupper.


Skulle imponere japanere
Hjetland avviser også at Marine Harvest bruker Vossolaksen til inntekt på noen måte, slik Aas-Eng mener.

- Vi tar jo ikke den laksen som står i elva til inntekt for oss selv.

- Utgangspunktet for videoen var en lansering av en ny merkevare i Japan. Bakgrunnen for at  Vossoelva ble tatt i bruk er at vår laksestamme stammer fra villaksen i Vosso, sier han.

Han peker også på at den naturskjønne elva passet godt til markedsføringen.

- Det er jo også et utrolig vakkert vassdrag som gjør seg på film. Det er klart at japanerne synes dette er storslått. 

- Bør gå stille i dørene
Laksemannen Heggem mener uansett at Marine Harvest ikke burde vise fram vakre villakselver i sine reklamefilmer.

- Marine Harvest har noen spennende prosjekter på gang med lukkede, sjøbaserte anlegg, noe jeg tror kan være løsningen på mange av miljøproblemene.

- Men enn så lenge så bør Marine Harvest gå svært så stille i dørene med å assosiere produktene sine med norsk villaks og vakre lakseelver, sier han. 


Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere