*Nettavisen* Økonomi.

Kaller Stoltenberg stagnasjonsøkonom og petroholiker

HET DEBATT: Høyres Jon Gunnar Pedersen er statssekretær for finansminister Siv Jensen fra Fremskrittspartiet. Nå diskuterer han reallønnsvekst og produktivitet så det ryker etter med tidligere statsminister Jens Stoltenberg.

HET DEBATT: Høyres Jon Gunnar Pedersen er statssekretær for finansminister Siv Jensen fra Fremskrittspartiet. Nå diskuterer han reallønnsvekst og produktivitet så det ryker etter med tidligere statsminister Jens Stoltenberg. Foto: (Finansdepartementet)

Bekymret for sprikende gap mellom reallønnsvekst og produktivitet.

08.03.14 16:42

Mannen som er omtalt som Høyres kalkulator, statssekretær Jon Gunnar Pedersen, kaller i et intervju med Dagens Næringsliv Jens Stoltenberg en stagnasjonsøkonom som er blitt avhengig av stadig større oljeinntekter.

"Det rødgrønne gapet"
Striden handler om det økende spriket mellom reallønnsvekst og produktivitet, som statsminister Erna Solberg (H), finansminister Siv Jensen (Frp) og næringsminister Monica Mæland (H) har kalt "Det rødgrønne gapet, fordi avstanden særlig økte i årene Stoltenberg styrte.

Jens Stoltenberg (Ap) avviser at hans regjering har skyld i spriket og peker på et svært gunstig bytteforhold med utlandet.

Klikk på bildet for å forstørre.

FÅR KRITIKK: Tidligere statsminister Jens Stoltenberg (Ap) blir kritisert av Jon Gunnar Pedersen. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

- Er i fornektelsesfasen
- Vårt poeng er ikke å peke på at dette er noe de rødgrønne har aktivt skyld i, men det er noe de rødgrønne ikke gjorde noe med. Det forstår man jo, fordi Jens Stoltenberg befinner seg i en fornektelse. Dette er en petroholiker som ennå ikke er på avvenning, men som fortsatt er i fornektelsesfasen, sier Jon Gunnar Pedersen til Dagens Næringsliv.

- Overføringer viktigere
Han fortsetter med å kalle Stoltenberg en stagnasjonsøkonom som bare skal fordele og mener de rødgrønne bare har utjevning som fokus i skattepolitikken. Ifølge Pedersen er overføringer og utgifter på statsbudsjettet langt viktigere for å jevne ut inntekter enn skattesystemet.

Jens Stoltenberg på sin side mener Pedersen ikke svarer på hans argumenter og det han mener debatten handler om.

- Det hadde vært mye bedre at de sa det som det er, at de mener at velstående kapitaleiere skal få mer igjen på bekostning av lønnstagere til Stoltenberg til avisa.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.