*Nettavisen* Økonomi.

Kaller toppsjefen inn på teppet

Foto: (Bergen Høyre)

Monica Mæland vil til bunns i skandalen.

15.01.14 13:56

Onsdag er det klart at Økokrim gir gjødselkjempen Yara tidenes største bot.

På grunn av korrupsjon i andre land må selskapet, som ledes av Jørgen-Ole Haslestad, punge ut 295 millioner kroner. Styret i selskapet har enstemmig akseptert boten.

Den norske stat eier 36,2 prosent av selskapet.

- Dette er en svært alvorlig sak. Korrupsjon er uakseptabelt. Det skal ikke herske tvil om at staten som eier selvsagt har nulltoleranse for korrupsjon, sier næringsminister Monica Mæland til Nettavisen NA24.

Kalles inn på teppet
Selskapet får boten på grunn av bestikkelser i perioden 2004-2009 overfor høytstående offentlige tjenestemenn i Libya og India samt bestikkelser overfor en leverandør i Russland. Samlet skal det ha vært bestikkelser på vel 12 millioner dollar.

Mæland sier at hun nå skal gjennomgå saken med styreleder Bernt Reitan.

- Jeg har i dag bedt om et møte med styreleder for å gjennomgå saken og hvordan selskapet sikrer at noe slikt aldri kan skje igjen.

Utelukker flere skandaler
På pressekonferansen bedyret Yara-toppene Haslestad og Reitan at det ikke er flere lik i skapet.

- Styret har det overordnede ansvaret. Vi har hatt saken i hvert eneste møte og diskutert tiltak for at dette ikke skal kunne skje. Vi er trygge på at dette ikke skal skje igjen. Vi har fått på plass systemer som skal hindre dette, sier styreleder Bernt Reitan.

Klikk på bildet for å forstørre.

Han slår fast at selskapet har nulltoleranse for korrupsjon.

- Jeg føler meg komfortabel med å si at jeg er sikker på at det ikke kommer slike saker igjen i Yara, sier Reitan.

Haslestad er litt mer bombastisk:

- Og jeg er trygg på det.

Les mer: - Jeg står rett for alt jeg har gjort

Les også:

Etikkregelverket ikke til hinder

Folketrygdfondet er en av Yaras største aksjonærer med drøye 6 prosent eierandel, og har et etisk regelverk tilsvarende det Oljefondet har rundt korrupsjon. Aksjedirektør Nils Bastiansen sier at dette ikke betyr at selskapet vil trekke seg ut.

- Vi vil be om et møte med Yara for en redgjørelse og gjennomgang av fakta i saken. Vi synes dette er en meget alvorlig sak, sier Bastiansen til Nettavisen NA24.

- Vi er opptatt av at selskapet har iverksatt itltak for at dette ikke skal skje igjen, understrekre han.

- Det betyr at dette ikke er nok for dere til å selge dere ut?

- Det er ikke aktuelt for Folketrygdfondet å selge seg ut av Yara på dette tidspunkt. Det er ikke en del av den prosessen som vi nå gjennomfører.

- Hvis ikke det å innrømme korrupsjon er nok til å utløse etikkregelverket, hva er det som da skal til?

- Dette er åpenbart ikke i tråd med de krav som vi setter for selskaper vi er investert i. Men dersom det skjer ting i selskapene, medfører det ikke automatisk at vi skal selge aksjene våre. Vi vil benyte dialog med selskapet for å forsikre oss om at det er innført tilstrekkelige tiltak for at dette ikke vil skje igjen, sier aksjedirektøren.

Venter på svar
KLP, som har én prosent eierandel i Yara, har tidligere uttrykt bekymring for Yara og har bedt om en orientering fra Yara om situasjonen.

Jeanett Bergan, leder for ansvarlige investeringer i KLP, forteller derimot til Nettavisen NA24 at boten Yara nå har vedtatt ikke får noen betydning for selskapets investeringer i Yara.

- Vi registrerer at selskapet har anerkjent straffeskyld for grov korrupsjon og vedtatt bot fra Økokrim. Det vi er opptatt av nå er hva de gjør fremover for at det ikke skal skje igjen, sier Bergan.

- Betyr det at dere bare ser fremover, og ikke på hva som har skjedd?

- Boten får ingen betydning for vår investering, det var for så vidt forventet at det kom til å komme en bot, sier Bergan.

Ifølge KLP har Yara foreløpig ikke fått svar på sine spørsmål, som ble sendt før boten ble vedtatt.

- Nei, de venter vi på fortsatt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Global kjempe
Yara er morselskap i et internasjonalt konsern med virksomhet innen hovedsakelig produksjon og salg av gjødsel og har mer enn 8.000 ansatte over hele verden. Selskapet har hovedkontor i Oslo og er notert på Oslo Børs.

I 2012 hadde Yara en årsomsetning på cirka 84 milliarder kroner og et årsresultat på over 10 milliarder kroner.

Les også: Dro fra land til land med penger i kofferten

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.