NA24.no

Kamp mot flaskevannet

Sist oppdatert:
Er brus mer miljøvennlig enn vann?

Jeg har tidligere skrevet om den norske forbudsiveren her og her. Blant de ivrigste forkjemperne for forbud er miljøvernere.

Nå går Steinar Lem fra Framtiden i våre hender til krig mot flaskevann. - Flaskevann er et latterlig, unødvendig, forurensende og overpriset produkt, sier Lem til VG.

Jeg skal glatt medgi at jeg selv synes det er latterlig at vanlig vann koster 29 kroner for en flaske på bensinsstasjonen (observert på ferietur i går, ikke kjøpt). Jeg kjøper det sjelden.

Men vi kan knapt forby alle produkter vi mener latterlige. Jeg mener for eksempel rap-musikk er latterlig.

Egentlig er vel Lems hovedpoeng at flaskevann er forurensende.

Og det er klart at det er mer miljøvennlig å fylle springvann på en flaske og ta med hjemmefra.

Hva blir konsekvensen?
Men hva ville konsenkvensen av et vannforbud i praksis bli? Noen flere ville ta med vann hjemmefra. Men hvor mange flere? Mitt tips er ganske få. Allerede i dag vil jo de kostnads- og miljøbevisste gjøre det. Og selv disse blir nok av og til tørste uten medbragt vann.

Sannsynligvis ville den viktigste effekten bli økt salg av brus i kiosker og på bensinstasjoner. Hva er miljøeffekten av det? Blir distribusjon av vann mer miljøvennlig når det inneholder kullsyre, sukker og smaksstoffer?

Og hvor skal grensen gå? Hvor mye tilsetning må det være i vannet før det kan godkjennes for salg på flaske? Eller sagt på en annen måte: Hvor usunt må det være for å bli godkjent?

Kult med vann
De siste årene er det blitt kult blant unge å drikke flaskevann. De drikker mer vann og mindre brus. Skal vi virkelig bruke et forbud mot flaskevann til å fremme brusdrikking? Hva blir helseeffekten av det?

Ja, det beste er å ta med vann hjemmefra. Men et forbud mot flaskevann gjør det beste til det godes fiende.

Eller for å si det med Mark Twain: - Water, taken in moderation, cannot hurt anybody.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet daglige kommentarartikler. Her kan du lese de siste kommentarene:

Sigøynere og snillisme
Stoltenbergs tullemål
Papirmølle i fattige land
Boligkjøp er gambling
Filialland fullt av hovedkontorer
Flere velger flat skatt
Sentralbank slakter garantert sparing
Røkke pynter med svensker
Energiske subsidiesluk
Slik taper du på børsen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere