*Nettavisen* Økonomi.

Kampen om Kongo

I dag holder landet som kunne vært verdens rikeste valg for første gang på 46 år.

31.07.06 08:24

Konflikter i den Demokratiske Republikken Kongo (DR Kongo) har krevd flere menneskeliv enn noen annen konflikt siden andre verdenskrig. Millioner av mennesker har dødd, og rundt 1,7 millioner mennesker lever som flyktninger i eget land.

NA24 – din næringslivsavis

Bakgrunnen for konflikten har vært de enorme naturressursene som finnes i Kongo. I årtier har rike vestlige land tappet Kongo for verdifulle naturressurser.

Fattig råvareparadis
Landet sitter på en tredjedel av verdens koboltreserver, to tredjedeler av coltanreservene og ti prosent av verdens kobberreserver. Kongo sitter også på store reserver av diamanter, gull, sølv, olje, gass og rundt 50 prosent av Afrikas skoger.

Et nettverk av politikere, militære og forretningseliter har stått fritt til å forsyne seg av naturressurser i et land hvor befolkningen lider i en av verdens største humanitære kriser. Dersom det nå blir roligere i landet, kan denne tiden kanskje være forbi.

Klikk på bildet for å forstørre.


- Nå er det på tide at landets enorme naturressurser kommer befolkningen til gode. DR Kongo kunne vært blant de rikeste landene i verden, i stedet lider folket i en av verdens største humanitære kriser som tar livet av 1200 personer – hver dag, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen Tomas C. Archer.

Til tross for at krigen i Kongo er over, er det bare dråper av landets naturressurser som kommer befolkningen til gode. Mesteparten av verdiskapningen forsvinner ut av landet.

I United Nations Development Programme's (UNDP) human development index fra 2005 blir Kongo rangert som verdens 167. rikeste land. Listen inneholder 177 land.

Gruvedrift
Mens velgerne på søndag stiller seg i kø for å komme til stemmeurnene, står noen av verdens største gruveselskaper og venter på å starte opp den en gang så store gruvedriften i landet.

Historisk sett sto inntektene fra gruvedrift og tilknyttet industri for 75 prosent av landets totale eksportverdier og for ca. 25 prosent av BNP. I de siste tiårene har dette endret seg dramatisk, og den formelle økonomien i landet har nærmest falt sammen. I dag står jordbruk for over 50 prosent av BNP, mens industri ligger på ca 18 prosent. I fjor var landets BNP på omkring 421 millioner norske kroner.

Om landet i det hele tatt klarer å benytte seg av de enorme resurssene det inneholder er for tidelig å si. Det første som står på agendaen er valget. 30. juli skal Den demokratiske republikken Kongo – også kjent som Kongo-Kinshasa – avholde nasjonalvalg i et land på størrelse med halve Europa. Hele 267 partier stiller til valg, 33 presidentkandidater og rundt 8.650 kandidater kjemper om 500 plasser i parlamentet.

Hvem som går av med seieren er ennå for tidlig å si. Men når det endelig er avklart gjenstår det bare å se hvordan landet ønsker å forvalte sine ressurser, og om regjeringen i det hele tatt greier å reise landet etter nesten et halvt århundre med krig og uroligheter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag