NA24.no

Kampflyavtale blir signert

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen gir tommelen opp for Joint Strike Fighter-programmet.

Før jul indikerte forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen at en produksjonsavtale med det amerikanske kampfly-alternativet, Joint Strike Fighter, ville bli signert i løpet av noen uker. Men ingen ting skjedd.

NA24 - din næringslivsavis

Nå har hun imidlertid besluttet å undertegne en produksjonsavtale innenfor Joint Strike Fighter-programmet. Det meldes også om fremgang i arbeidet med utviklingsavtaler med de to andre kandidatene i kampflykjøpet, JAS Gripen og Eurofighter.

Signeringen av avtalen har trukket ut i tid siden det ikke har foreligget konkrete avtaler for norsk industri i forbindelse med JSF-programmet. Nå skal imidlertid dette være ordnet opp i slik at Norge kan fortsette sin deltakelse i programmet. Dette sikrer at det fremdeles er tre reelle kandidater i en eventuell anskaffelse av nye kampfly.

– Vi mener at planene for et industrielt samarbeid nå er blitt langt mer konkrete, og velger derfor etter en helhetsvurdering å gå videre i produksjonsfasen. Vi har hele tiden hatt en klar holdning til viktigheten av industrisamarbeid i denne saken, sier Strøm-Erichsen.

- Det er gledelig at vi har nådd målet vårt om å opprettholde en konkurranse med tre aktuelle kandidater, og vi regner med at vi om kort tid vil ha avtaler om utviklingssamarbeid med alle kandidatene, sier hun videre.

Regjeringen ble i desember enig om å gå videre med tre kandidater i kampflyanskaffelsen, og at forsvarsministeren kunne underskrive en produksjonsavtale med JSF dersom planene knyttet til industrielle samarbeidsmuligheter ble forbedret.

Det ble samtidig besluttet at man skulle forhandle om avtaler for utviklingssamarbeid med JAS Gripen og Eurofighter. Forhandlinger om utviklingssamarbeid med SAAB som står for JAS Gripen, og EADS som bygger Eurofighter ble startet i begynnelsen av januar 2007 og er i god gjenge.

Undertegningen av produksjonsavtalen vil finne sted innen kort tid, men tidspunkt er ikke fastsatt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere