NA24.no

Foto: Bård Ove Molberg

Kamphaner uten interesse

Kamphanene Must og Hegnar løfter ikke interessen for Gyldendal-aksjen i aksjemarkedet.

Les NA24 på mobil

Trygve Hegnar og Erik Must har vært bitre fiender i en årrekke. Etter at Hegnar kjøpte seg opp i Gyldendal for rundt tre år siden, har forholdet mellom de to blitt enda bitrere. Til tross for at Hegnar har en eierandel på 29 prosent i Gyldendal, har han ingen innflytelse over forlaget.

NA24 - din næringslivsavis

Must og kompisen Kjell Chr. Ullrichsen har full kontroll i Gyldendal, og den fastlåste situasjonen ser ut til å vedvare.

Klager på Must
Til tross for vedvarende klaging fra Hegnar, ser ikke interessen i aksjemarkedet for Gyldendal-aksjen til å være tilsted. Etter kvartalsrapporten onsdag, ble det ikke omsatt en eneste aksjepost av Gyldendal. I månedene og årene før dette har volumet også vært svært lavt i Gyldendal-aksjen.

I tillegg til lav interesse, har oppturen i Gyldendal-uteblitt. Mens resten av det norske aksjemarkedet har gått til himmels, har Gyldendal gått tilbake det siste året. Siste år har aksjekursen falt over 25 prosent, mens det bare fra starten av året er en tilbakegang på 21 prosent.

Hegnar startet hamstringen av Gyldendal-aksjer med en snittkurs på 205 kroner for tre år siden. Senere har han kjøpt dyrere. Kursen på Gyldendal har ligget på rundt 300 kroner per aksje i sommer.

Minus i første halvår
Det er først og fremst utviklingen i andre halvår som er avgjørende for årets samlede resultat for Gyldendal. Årets siste seks måneder svarer normalt for to tredjedeler av årsomsetningen.

Så langt i år har imidlertid utviklingen i resultatene gått feil vei.

I andre kvartal fikk Gyldendal et resultat før skatt på minus 54,7 millioner kroner, mot minus 37,7 millioner kroner i andre kvartal i fjor. Omsetning var samtidig på 261,2 millioner kroner i andre kvartal, mot 252,7 millioner kroner i samme kvartal i fjor.

I kvartsrapporten opplyses det at i juli startet salget av nyutviklete læremidler etter de nye læreplanene til skoleverket, som nå går inn i reformperioden Kunnskapsløftet på tre år.

- Selv om det er i en tidlig fase av salgsperioden, og det er usikkerhet rundt størrelsen på volumet av årets totalmarked, har starten så langt vært lovende for de nye læreverkene fra Gyldendal Undervisning. Utsiktene for den generelle bokhøsten for Gyldendal synes gode, skriver forlaget i en melding.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere