NA24.no

Kan barbere den største bjellesauen

(Scanpix)
Har verdens kanskje største finanskjendis under lupen.

Investorlegenden og verdens største bjellesau Warren Buffetts investeringsselskap Berkshire Hathaway kan få kredittratingen AAA hos Standard & Poor nedjustert i løpet av det neste året, ifølge Bloomberg.

NA24 - din næringslivsavis

Årsaken til en eventuell nedjustering skyldes at verdiene i selskapets aksjeportefølje har sunket merkbart samt at selskapets forsikringsaktivitet, som er betydelig, gjør det stadig dårligere.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- Stort sett alle selskaper i verden må ha negative fremtidsutsikter på dette tidspunktet. Det er mer en refleksjon over økonomien enn det er noe som skjer med Berkshire Hathaway, sier finansprofessor Gerald Martin, ifølge Bloomberg.

Ekstrem kursoppgang
Da Buffett kjøpte seg inn i Berkshire, som da var et tekstilselskap, i 1962 lå aksjekursen på rundt syv dollar per aksje. Da han tok over kontrollen i selskapet i 1965, lå kursen på 18 dollar per aksje. Det var først i 1969 at Buffett omgjorde Berkshire til investeringsselskap, og siden den gang har kursen gått til himmels.

Selskapet har gjort det bedre enn S&P 500-indeksen i hele 38 av de 44 årene Buffett har ledet selskapet. Ved starten av året hadde selskapet 25,5 milliarder dollar i kontanter.

I dag er aksjekursen USAs dyreste med 88.500 dollar per stykk, og det etter et fall på over 32 prosent det siste året.

Siden Buffett ikke har splittet aksjene, noe de aller fleste selskaper gjør, har aksjeprisen blitt så høy.

Les også: Forrykende sluttspurt på Wall Street

God nummer to
For inntil et par uker siden ble Warren Buffett omtalt som verdens rikeste, men listemesteren Forbes har snudd om og regner igjen Bill Gates som verdens rikeste. Buffett er nå god for om lag 38 milliarder dollar - mot 62 milliarder dollar i fjor.

Buffett har for øvrig, i likhet med sin venn, bridgekompis og verdens rikeste mann bestemt at han skal gi bort den gedigne formuen.

Les mer her: Han skal gi bort 190 milliarder

Dersom Standard & Poor nedjusterer ratingen vil dette være andre gangen det skjer med Buffetts investeringsselskap etter at Fitch Ratings kuttet toppnivået AAA, til AA+ den 12. mars i år.

Dersom Standard & Poor også kutter blir det sannsynligvis kun ned ett hakk.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere