NA24.no

Kan bli dårligste eplehøst siden 1964


Eplehøsten i Hardanger er kraftig forsinket, og frukten på mange trær er mindre enn normalt.
Eplehøsten i Hardanger er kraftig forsinket, og frukten på mange trær er mindre enn normalt. Foto: Tine
Den kalde forsommeren har ført til at produksjonen av bestselger-juice fra Tine er kraftig forsinket.

Mens sommeren 2014 var en av de varmeste og mest solrike på mange år flere steder i landet, kommer 2015-sommeren til å huskes som kald og lite solfylt. Spesielt våren var kjølig, og det har fått konsekvenser for fruktavlingene flere steder i landet.

I det tradisjonsrike fruktdistriktet Hardanger ligger eplehøsten an til å bli om lag 50 prosent dårligere enn normalen.

- Det så lovende ut tidlig på våren, men været slo om i slutten av april, og det kalde været fortsatte i mai, juni og juli. Dette førte til forsinket blomstring, og biene kom bare ut de få gangene det var solgløtt. Det igjen resulterte i dårlig pollinering og befruktning, sier Jan Ove Nes, daglig leder i Norsk Fruktrådgiving Hardanger, til Nettavisen.

- Vi må helt tilbake til 1964, et år som den eldre garden her omtaler som et katastrofeår, for å finne et dårligere klima for epledyrking i Hardanger.

Høstingen i distriktet er forsinket med inntil 14 dager, og eplene er jevnt over mindre enn de pleier å være. Variasjonene er store fra felt til felt, og også fra tre til tre på enkeltfelt.

Sunniva-bestselger forsinket
Tine er en av aktørene som er rammet av den dårlige eplehøsten i Hardanger. Sunniva Sesongens Frukt Eplejuice frå Hardanger feirer 15 år i høst, og det er ingen tvil om at jubileumssesongen kommer til bli «limited edition».

Tines sesongprodukt Eplejuice frå Hardanger er normalt å få kjøpt fra slutten av september til februar. Den dårlige frukthøsten har ført til at juicen fortsatt ikke er å finne i butikkene, og Tine frykter at den kan blir utsolgt allerede før jul.


Jens Skarvang, som er salgsdirektør i Sunniva Drikker/Tine, var med på unnfange idéen om Sunniva-bestselgeren i 1999. Han har i likhet med Nes aldri opplevd en dårligere epleavling i Hardanger.

- Normalt er Eplejuice frå Hardanger å finne i butikkhyllene i slutten av september, men i år er vi om lag to uker forsinket, sier Skarvang til Nettavisen.

Mandag 5. oktober er det godkjenningsseremoni for juicen i Hardanger. Dersom juicen ikke skulle bli underkjent – noe som skjedde i 2006 da produksjonen ble utsatt en uke – vil den bli å finne i butikkene i bergensområdet 9. oktober og i Oslo tre dager senere.

- Utsolgt før jul?
Ettersom juiceleverandørene kan bruke epler i alle fasonger og størrelser, er imidlertid ikke produksjonen av juice like hardt rammet som resten av epleproduksjonen.

- Vi kan heldigvis bruke hele avlingen, men volumet av Eplejuice frå Hardanger kommer garantert til å bli lavere enn normalt, sier Skarvang, som frykter at butikkene vil være utsolgt allerede før jul.

- Prisen på juicen kommer derimot ikke til å bli høyere enn normalt, avslutter Skarvang.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere