*Nettavisen* Økonomi.

Kan bli forbudt å kjøpe spionprogramvare

Regjeringen vurderer å forby spionprogrammer. Her orienterer spesialagent i FBI Leo Taddeo pressen etter arrestasjonene i Blackshades-saken. Foto: Richard Drew (Ap)

Regjeringen vurderer nå et forslag fra Kripos om å gjøre det forbudt for nordmenn å kjøpe spionprogramvare.

22.05.14 03:56

Det er spionprogramvaren Blackshades som har aktualisert problemstillingen. Dette er et program som man kan kjøpe på nettet for rundt 40 dollar. Programmet kan brukes til å stjele passord, ta over webkameraer og registrere alle tastetrykk som intetanende ofre gjør. Ofre får beskjed om å betale løsepenger for å få tilgang til maskinens innhold igjen.

– Det er per i dag lovlig å kjøpe og selge denne typen programvare i Norge. Men vi følger selvsagt med på miljøet etter informasjonen vi har fått. Det er ulovlig å bruke dette mot andre, sier seksjonsleder for datakriminalitet i Kripos, Håvard Aalmo, til P4.

Han bekrefter at personer i Norge har kjøpt Blackshades-programmet, men ingen er blitt pågrepet her i landet. Aalmo mener norske myndigheter bør vurdere et forbud.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) iverksetter umiddelbart et arbeid for å vurdere om det skal bli forbudt å kjøpe og selge spionprogrammer i Norge. Anundsen peker samtidig på at man kan bruke programmer som dette på lovlig vis og at det derfor er noe man må ta med i diskusjonen.

CNN var blant flere som tidligere denne uken meldte at mer enn 90 personer er blitt pågrepet i 19 land for å ha brukt Blackshades. Ifølge CNN har mer enn en halv million mennesker verden rundt vært intetanende ofre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag