NA24.no

Valuta USD 8,08 EUR 9,62 GBP 10,93 SEK 91,28
Oslo Børs 0,76%
(Foto: Scanpix)

Kan bli joker i Mikel-saken i dag

Sist oppdatert:
Sitter den svært kontroversielle Rune Hauge på en bombe?

OSLO TINGRETT (NA24): - Han er en stor bedrager, sa Hauge om Morgan Andersen da Lyn solgte Mikel til Manchester United.

NA24 - din næringslivsavis

Nå knytter det seg stor spenning til hva mannen som tjente 100 millioner i provisjon på fotballens tv-avtale kommer til å si i retten onsdag. Og kommer de tre dommerne til å tro på ham?

NA24 - din næringslivsavis

Ikke politiavhørt
For ifølge aktoratet i dokumentfalsksaken mot Morgan Andersen er ikke Hauge politiavhørt på forhånd.

Det er de fire andre vitnene som stiller i retten onsdag.

Samtidig sier aktor Svein Holden at både Hauge og hans advokat Torgeir Knutsen er på kollisjonskurs med Morgan Andersens forklaring.

Vossingen Hauge har solgt flere fotballspillere enn noen annen norsk agent, og var en av dem som slett ikke likte at Lyn solgte John Obi Mikel til Manchester United. Rune Hauge ville ha Mikel til Chelsea, hvor det nigerianske stortalentet etter ett år med bråk til slutt endte opp i 2006.

- Annerledes faktum
- Det kommer nok vitner som framstiller faktum litt annerledes enn Morgan Andersen, sier Holden til NA24.

I retten var han langt klarere i sine advarsler. Forsiktig legger Holden til:

- Vi får se hva Hauge sier.

Men hvem er egentlig mannen som onsdag skal avhøres i Oslo tingsrett? I årevis har Rune Hauge solgt spillere med base på rikmannsøya Guernsey, og ryktet hans er ikke all verdens i enkelte deler av fotballverden.

Gransket av Økokrim
Rosenborg og Brann var i årevis ikke den bridgeglade agentens beste venner, og Hauge ble ifølge Dagens Næringsliv gransket av Økokrim i tre år før de henla saken grunnet bevisets stilling i 1997.

Etterforskningen kom i gang etter henvendelse fra britiske skattemyndigheter, og dreide seg om grovt bedrageri og skatteunndragelse knyttet til salg av norske spillere til England.

Rune Hauge er den typen agent Morgan Andersen kjempet nådeløst mot da Andersen var idrettsutøvernes fagforeningsleder før han ble Lyn-direktør.

Tidligere Arsenal-manager George Graham fikk sparken og ett års suspensjon fra all fotball etter å ha tatt fått 1,7 millioner kroner fra Hauge. Som belønning for å ha kjøpt Pål Lydersen fra Start, ifølge Dagens Næringsliv.

- Endring i Morgans forklaring
Men tilbake til retten. Aktor Holden sier Morgan Andersen kom med nye momenter i retten tirsdag:

- Det har vært bevegelse i forklaringen hans på sentrale punkter. Det er det som skjedde 8. september (2004) og 30. mai (2005) som står sentralt.

På høstdatoen hevder Andersen at den «første og eneste avtalen» med Rune Hauges agentselskap er inngått. Lyn sikret seg deretter kontrakt underskrevet John Obi Mikel og dennes far.

- Vi mener å ha gjort alt rett i forhold til idrettens og samfunnets lovverk. FC Lyn Oslo hadde rettighetene til Mikel, sa Morgan Andersen i retten tirsdag.

Mange løs tråder
Her vil de som var til stede på møtet den 8. september, deriblant Rune Hauge, Torgeir Knutsen og sportssjef Rolf Magne Walstad kunne komme med nye opplysninger onsdag. Da skal alle tre vitne.

I tillegg stiller Fotballforbundets Stein Pedersen og Thor Grønnerud i vitneboksen. De jobber med overganger og fotballens regelverk, og vil kunne kaste lys rundt omstendighetene ved kontraktrotet rundt Mikel. Den 30. mai leverte skal Morgan Andersen, ifølge aktor, ha levert inn en falsk Mikel-kontrakt til forbundet.

- Det er løse tråder i denne saken som gir muligheter til kritiske spørsmål, sa forsvarer Cato Schiøtz til TV 2 tirsdag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere