*Nettavisen* Økonomi.

Kan bli oljeprispress

Tankskip Front Stratus Frontline skip

OPEC ser de store destillatlagrene som en brems på oljemarkedet på kort sikt.

15.12.09 14:05

Organisasjonen av oljeeksporterende land, OPEC, har tirsdag lagt frem sin månedrapport for desember. Den viser at OPEC forventer en lunken utvikling i råoljeetterspørselen de nærmeste månedene. Årsaken er overhenget som nå eksisterer i lagrene av petroleumsdestillater.

- Gitt overhenget i fat av ulike produkter, spesielt destillater, og mangelen på etterspørsel i den industrielle sektoren i tillegg til stort tilbud av lavt priset gass som substitutt for både drivstoffolje og fyringsolje, forventes ikke raffineriutnyttelsen å øke kraftig de kommende månedene, skriver OPEC i rapporten.

Effekten av dette forventes å kunne bli et press på oljeprisen på kort sikt. Samtidig ser også OPEC at den lave raffineringsutnyttelsen kan føre til en motsesongmessig bygging av råoljelagrene som også vil legge press på markedsbalansen og prisene.

Det pågår nå en oppbygging av bensin lagre i USA og Europa, mens forbruket av fyringsolje fortsatt er lavt som følge av mildt vær og lav industriell etterspørsel i USA og Europa.

Ifølge OPEC økte lagrene av middeldestillater om bord på tankskip med 10 millioner fat til 100 millioner fat ved utgangen av november.

Når det gjelder forventet oljeetterspørsel i 2010, så økte OPECs analytikere prognosen med 70.000 fat per dag i forhold til forrige månedsrapport. Dermed forventer OPEC en økning i etterspørselen på 0,8 millioner fat per dag i snitt for neste år.

Dagens rapport underbygger signalene fra oljeministrene i OPEC om at det ikke vil bli gjort noen endringer i produksjonskvotene for kartellet på neste ministermøte.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.