*Nettavisen* Økonomi.

Kan bli påbudt med flytevest allerede fra juli

Det eventuelle påbudet kan spare redningsetatene for mye arbeid etter savnede på sjøen.

- Tror innstillingen vil gå igjennom, sier Geir Pollestad.

Næringskomiteen har torsdag ettermiddag avgitt sin innstilling i sak om påbud om bruk av flytevest i fritidsbåt.

Går dette gjennom på Stortinget blir det påbudet med flytevest i fritidsbåt allerede fra 1. juli.

- Det er rett og slett fordi drukningsulykkene har vært så mange, holdningskampanjer har ikke hjulpet og fordi samfunnet og redningsetatene våre bruker store ressurser på leteaksjoner etter folk som ikke bruker vest, sier Geir Pollestad, leder i Næringskomiteen til Nettavisen torsdag ettermiddag.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Folks rett til å gjøre dumme valg er viktig, men når redningstjenesten er så tydelig på hvor mye ressurser de bruker på søk etter savnede personer på sjøen. Så har jeg og Sp valgt å støtte et påbud, skriver Geir Pollestad på sin Facebook  torsdag. Foto: Fredrik Varfjell (NTB scanpix)

Høye ulykkestall
- Dette vil øke sikkerheten! Ulykkestallene de siste tiårene har ikke gått ned. Nå vil vi fortsette med det forebyggende arbeidet og håper at et eventuelt påbud vil hjelpe på ulykkestallene. Vi synes det er en klok avgjørelse å sende inn denne innstillingen, sier Frode Pedersen, redaktør og informasjonssjef i Redningsselskapet, til Nettavisen.

Han viser til fjorårets ulykkestall, der det var 34 dødsfall/drukningsulykker i Norge. I 27 av tilfellene hadde ikke de involverte på seg flytevest.

- Hadde de hatt vest på så kunne mange, mange flere vært reddet, sier Pedersen.

- Nå er det bare å finne frem vesten fra de skjulte lukene i båten og få den på. Mange har ikke skjønt at det har eksistert et påbud om vest i båt, bare at de har vært bortgjemte.

- Kan spare ressurser og liv
13. juni skal saken behandles på Stortinget. Pollestad tror innstillingen vil gå i gjennom og da skal det føyes i kraft så snart det er vedtatt.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Dette synes vi er bra. det gir det forebyggende arbeidet et godt løft også, sier Frode Pedersen. Foto: Redningsselskapet

- Det var slik at det var delte meninger om saken og jeg var selv i tvil, men nå som vi har bestemt oss er jeg glad for innstillingen. Hvis det kan spare redningstjenesten for store ressurser og noen liv, så er det klart at det er veldig positivt, sier Pollestad.

Flest positive partier
Han forteller at i komiteen er Sp, Ap, Venstre og KrF er for påbudet. FrP og Høyre er mot. For at innstillingen skal gå gjennom trenger de en stemme til. SV er ikke med i komiteen og derfor er han usikre på deres mening, men Miljøpartiet har signalisert at de er positive.

Derfor har han tro på at innstillingen vil bli vedtatt og man vil være nødt til å bruke flytevest i fritidsbåter fra sommeren av.

- Selv om regjeringen ikke vil i dag, så bare vedtar vi loven, sier Pollestad.

- Nå finnes det et påbud om å ha med seg vest i båten. Men detter du ut av båten, så taper du jo.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.