*Nettavisen* Økonomi.

Kan bli tidenes rentefest

Foto: Alexander Winger (Mediehuset Nettavisen)

Se hvor mye du kan spare.

21.08.13 10:19

Tirsdag slapp SSB nye tall for tilstanden i norsk økonomi. Overraskende lav vekst i bruttonasjonalproduktet siste kvartal gjør at flere eksperter forventer rentekutt før jul. Det er gode nyheter for nordmenn med høye boliglån.

(i tabellen nederst ser du hvor mye du vil spare på et rentekutt på 0,25 og 0,50 prosentpoeng for boliglån på mellom 500.000 og ti millioner kroner)

Tusenvis i sparerentekostnader
Et kutt i styringsrenten på 0,25 prosentpoeng, gitt at bankene følger opp med tilsvarende rentekutt på boliglån, kutter de årlige renteutgiftene med 5.000 kroner for et boliglån på to millioner kroner før skatt og 3.600 kroner netto etter skatt. Kuttes renten med 0,50 prosentpoeng kuttes årlige renteutgifter for det samme lånet med 10.000 kroner før skatt og 7.200 kroner etter skatt.

Du kan beregne nøyaktig hvor mye du sparer ved ulike rentekutt ved å benytte Renteendringskalkulatoren til smartepenger.no. Kalkulatoren finner du her.

50 prosent sjanse for kutt
Det kvartalsvise nasjonalregnskapet viste ifølge SSB at brutto nasjonalprodukt for fastlandsøkonomien økte med 0,2 prosent i andre kvartal, mot 0,6 prosent økning i første kvartal. Dette var langt under forventningene på 0,7 prosent.

Les mer i saken: Det går mot tidenes laveste rente.

DNB Markets skriver i en kommentar til BNP-tallene at det kan komme et rentekutt i september. I juni varslet Norges Bank at det var 50 prosent sjanse for kutt i september.

«Flere nøkkeltall har imidlertid den siste tiden trukket i retning av uendret rente fremover. Dette tallet åpner imidlertid igjen for et kutt i september,» skriver DNB Markets.

Norges Banks styringsrente er i dag på 1,5 prosent, et nivå den har ligget på siden 15. mars i fjor. Skulle Norges Bank velge å kutte renten med 0,25 prosent til 1,25 prosent vil det være det laveste nivået noensinne. Den foreløpige rekorden stammer fra perioden juli til og med september 2009 da Norges Bank holdt styringsrenten på 1,25 prosent i kjølvannet av finanskrisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Paul Weaver

Vil tvinge fram rentekutt
Dersom det ikke blir noe kutt i styringsrenten kan norske boliglånskunder alltids sette sin lit til at Huseiernes landsforbund lykkes i sin aksjon mot lavere renter. Forbundet mener norske banker snyter norske lånekunder i form av uforsvarlig høye lånerenter og har derfor laget en aksjon på Facebook som heter «Rettferdig rente 2013».

Aksjonens formål er å gi lånekunder en riktig rente i forhold til norsk pengemarkedsrente og hovedkravet er at alle banker som har satt opp renten i 2013 må sette den ned med minst 0,5 prosentpoeng. Det kan nevnes at Forbrukerrådet støtter aksjonen.

Les mer i saken: - Du blir snytt av griske norske banker

Klikk på bildet for å forstørre.

Mer fra Nettavisen:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag