NA24.no

Kan bli tortur-etterforsket

Aker Kværner kan likevel bli etterforsket for tortur etter krav fra Amnesty.

Aker Kværner må etterforskes for medvirkning til tortur i fangeleiren ved Guantanamo-basen på Cuba, krever fungerende generalsekretær i Amnesty International Norge, John Peder Egenæs, via NTB.

Organisasjonen kan fremdeles få ønsket sitt oppfylt.

NA24 - din næringslivsavis

Henleggelsen av en anmeldelse av Aker Kværner for medvirkning til brudd på menneskerettighetene er nemlig ennå ikke endelig opprettholdt av Riksadvokaten.

Henla saken
Det var en privatperson som i fjor sommer anmeldte Aker Kværner til Oslo politidistrikt i fjor sommer, med henvisning, blant annet, til en rapport fra Amnesty International.

Politijurist Anne Karin Blanch henla først saken.

- Det var flere grunner til det, blant annet det faktum at vi ikke har jurisdiksjon på Guantanamo. Det er fryktelig vanskelig å drive etterforskning, og jeg vurderte det den gang slik at det var tvilsomt at det var begått brudd mot menneskerettighetene, sier Blanch til NA24.

Påklaget
Henleggelsen ble imidlertid påklaget, og saken oversendt Oslo statsadvokatsembete. Statsadvokaten opprettholdt henleggelsen, og sendte saken videre til Riksadvokaten.

Hos Riksadvokaten bestemte man imidlertid at det skulle etterspørres en redegjørelse om saken, og hele komplekset ble sendt tilbake til Oslo politidistrikt

- Aker Kværner svarte innen fristen, og saken ble sendt til Statsadvokaten 9. desember i fjor, opplyser politijurist Anne Karin Blanch.

Der ligger saken ennå, og det er ventet at den vil bli sendt videre til Riksadvokaten, som skal ta endelig stilling til om det skal igangsettes etterforskning eller om henleggelsen skal tas til følge inne noen få uker.

Avsluttet oppdrag
Røkke-selskapets engasjement på den amerikanske militærbasen på Castro-øya har vart fra 1998 til 2004, og det har i flere år vært kjent at selskapet har tatt oppdrag som lar seg knytte til den tortursvertede fangeleiren.

Aker Kværners heleide selskap fylte drivstoff på flyene som transporterte fanger til Guantanamo-leiren i perioden mellom 1998 og 2004, viser dokumenter journalisten Erling Borgen har hentet fram.

Kontrakten forpliktet selskapet til å ta delta i Operation Enduring Freedom - USAs krig mot terror, ifølge Dagbladet.

- Dette viser enda tydeligere at Aker Kværner har vært enda mer involvert i fangeleiren enn selskapet tidligere har vedgått, sier fungerende generalsekretær i Amnesty International Norge, John Peder Egenæs, til NTB.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere