NA24.no

Valuta USD 7,77 EUR 9,60 GBP 11,12 SEK 92,37
Oslo Børs 0,19%
Foto: Andreas Bjerløv Karlsen (Porsgrunns Dagblad)

Kan bli tvunget til å rive brygga

Sist oppdatert:
Etter å ha brukt 10 år på å strigle eiendommen.

Kommuneadministrasjonen har ved et slumpetreff fått vite om flere ulovlige brygger innerst i Langangsfjorden, skriver Porsgrunns Dagblad.

Magne Grini fikk avslag på bygging av ny brygge og oppgradering av tomta si i strandsona i Kjøyavegen 24, ikke langt fra kirka i bygda.

Jobben er for lengst gjort, og han måtte søke om tillatelse og tilgivelse. Kommunens administrasjon sa nei. Grini klaget via advokat Jon Kise.

Advokaten har i den forbindelse listet opp flere andre byggverk i området. Disse, mener han, dokumenterer at bygningsmyndighetene bedriver forskjellsbehandling.

Mye ulovlig
Men kommunen hevder at 7 av eksemplene som nevnes er ukjent for dem. Det kan bety at de som eier bryggene blir pålagt å søke kommunen om tillatelse.

Blir det gitt avslag, kan det bli en runde med pålegg om riving. Med andre ord en ny sak à la den betente striden som har herjet Setrelandet i Brevik de siste to årene.

- Alle må behandles likt. Nå som vi er blitt gjort oppmerksom på disse forholdene, må vi se nærmere på dem, sier kommunalsjef Morten Næss til Porsgrunns Dagblad.

Han vil imidlertid ikke foregripe begivenhetens gang.

Det var i forrige møte at Utvalg for plan og kommunalteknikk fikk servert det som kan være starten på en ny langvarig runde med plan og bygningsloven som verktøy for å rydde opp i strandsonen.

Behandlingen utsatt
Den konkrete saken handlet om Kjøyavegen 24. Kommunens administrasjon har avslått søknaden om oppgradering av tomt og oppføring av ny brygge i strandsonen. Via advokat er avslaget blitt påklaget. Politikerne vedtok å utsette saken i påvente av en befaring.

Advokaten hevder at kommunen først ga muntlig tilsagn, at en retting vil føre til mer støy for naboene og at Fylkesmannen ikke har gitt noen konkret vurdering av angjeldende sak.

Eksempler
Og så ramser Kise opp en rekke eksempler på det han mener dokumenterer usaklig forskjellsbehandling. Til sammen handler det om ti tilfeller. Sju av disse er imidlertid ikke registrert hos kommunen.

Med andre ord er det snakk om brygger som det ifølge kommunen ikke er søkt om.

- Fikk sjokk
For Magne Grini var det en sjokkartet opplevelse å få vite at kommunen plutselig mente arbeidet på tomta var ulovlig.

Dette understreker advokat Jon Kise i klagen på kommunens administrative vedtak.

- Familien Grini har tatt dette svært tungt, skriver Kise.

Saken strekker seg langt tilbake i tid. Det var først da kommunen mottok en klage fra naboer som var lei av støyen fra byggearbeidet at det ble gjort til en regelrett byggesak.

- Magne Grini har siden våren 2000 brukt nesten all sin fritid på eiendommen, med å oppgradere tomten med forbedring av adkomsten, forstøtningsmurer og ny brygge, beretter advokaten og understreker at Grini har forholdt seg til informasjon fra kommunens saksbehandler.

- Han har således vært overbevist om at det arbeidet han har utført på eiendommen har vært lovlig, understreker advokaten.

I juli i fjor klaget naboer til kommunen.

Naboer klaget
- Jeg oppfatter ikke at klagen går på at tiltakene på eiendommen i seg selv er til sjenanse, men at det først og fremst har sin årsak i den støy som arbeidet har ført med seg. Naboene sier «seg grundig lei av at oppgraderingen på tomta ikke ser ut til å ta noen ende», kommenterer advokat Kise.

Rent formelt er det søkt om dispensasjon fra kommuneplanens arealdel. Det vil ikke kommunens administrasjon, og avslaget kommer blant annet etter råd fra Fylkesmannen.

Magne Grini lister opp en smørbrødliste over gode grunner for å gi dispensasjon. Han viser til at vedlikehold av bygningen nå kan foregå tryggere, at steinmuren tar av for uvær og at strandlinjen var et slett syn før steinmurene kom opp. Han viser også til at det er brukt håndplukket stein til muren og at fargen på muren er den samme som fargen på det gamle ishuset

LES FLERE SAKER PÅ PORSGRUNNS DAGBLAD

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere