*Nettavisen* Økonomi.

Kan dette blomsterbedet reddet hagen din fra flom?

Regnbed et slags blomsterbed som kan ta unna store mengder vann. Bildet er tatt i en hage i Oslo. Foto: Bent Braskerud

Hagefarsott fra USA på vei til Norge.

Det er ventet at klimaendringene kommer til å gi et langt våtere Norge i årene som kommer. Senest i september ble en rekke fylker rammet av flom, og mange huseiere opplevde oversvømte hager og kjellerlekkasjer.

Ekstremvær-problemene har ført til at en rekke land har satt i gang såkalte LOD-tiltak, lokal overvannsdisponering, for behandling av overvann.

Forhindrer overvann
Kim Haukeland Paus, som ble kåret til «Årets unge rådgiver» av Rådgivende Ingeniørers Forening i fjor, har forsket på et LOD-tiltak som kalles regnbed.

- Regnbed håndterer vannmengder lokalt, og sikrer samtidig biologisk mangfold og en triveligere by. Dette fordi vi ikke graver ned ressursene og verdiene, men har vegetasjon og vann i bybildet. I USA, Canada og Australia er regnbed veldig utbredt, og også i Sverige har de nok kommet lenger enn oss, sier Paus.

Kort fortalt er regnbed et slags blomsterbed som kan ta unna store mengder vann. Vannet står en stund i bedet før det trekker ned i jorden, og effekten av store nedbørsmengder dempes betraktelig.

- Konseptet startet i USA, der det er blitt veldig populært. I kjent, amerikansk stil arrangeres det egne konkurranser der hageeiere kjemper om å ha det fineste regnbedet, sier Paus til Nettavisen.

- Er det enkelt å anlegge et regnbed i hagen, eller trenger man faghjelp?

- Det kreves ikke stor tekniske kompetanse for å anlegge et velfungerende regnbed i hagen, sier Paus og viser til to nettpublikasjoner som forklarer hvordan bedene kan anlegges:

Anleggig av regnbed (Miljødirektoratet)

Artikkel skrevet av Paus i forbindelse med doktorgradsarbeid

Artikkelen fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Denne hagen i Burnsville i Minnesota var en av de første i USA med regnbed.  Alle husene i gaten har sitt eget regnbed – noe som har ført til at avrenningen i slutten av gaten er liten, selv når det regner som verst. Foto: Environmental Protection Agenecy

- Trenger mer forskning
Paus deltok nylig på byggmessen Bygg Reis Deg der han fortalte om regnbed. Halvard Gavelstad, administrerende direktør for Bygg Reis Deg, lot seg begeistre av det han hørte.

- LOD er et kostnadseffektivt tiltak som i tillegg til dagens avløpsnett kan bidra til å forhindre skadene fra flom. For å ruste oss mot fremtidens ekstremvær mener jeg vi trenger mer forskning på dette, og en økt bevissthet og satsing på slike nye og gode tiltak, sier Gavelstad.

Han understreket at rørnettet ikke bør erstattes av andre løsninger, men at LOD-tiltak vil fungere som et effektivt og rimelig supplement når nedbørsmengdene øker drastisk.

Paus mener vi står overfor tre alternativer.

- Vi kan ta kostnadene som kommer med ekstremværet, vi kan oppgradere rørnettet vårt, eller vi kan satse på LOD-tiltak. Ifølge forskning vil sistnevnte være det desidert rimeligste alternativet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag