*Nettavisen* Økonomi.

Kan få regning på 1,8 milliarder i posten

Foto: Roald, Berit (Scanpix/Kolonihaven.no/Montasje)

Superadvokat kjemper sin livs kamp.

20.12.12 12:32

OSLO TINGRETT (NA24): I starten av desember gikk startskuddet for Norges-historiens største ertatningssak.

Saken ble først utsatt på grunn av at flere av aktoratets innleide advokater ble funnet inhabile. Da advokatkontoret de jobber for, eller de selv, tidligere har jobbet for de tiltalte.

Men torsdag er det duket for en av de mest interessante dagene i saken, som det er ventet at vil gå i rettsapparatet frem til neste høst.

FØLG NETTAVISEN NA24 PÅ FACEBOOK

Årsaken er at Sverre Koch, partner i advokatfirmaet Thommessen, landets kanskje fremste skattejurist, iherdig Stabæk-supporter og skatterådgiver for noen av Norges rikeste personer og største selskaper forklarer seg. Koch er tiltalt på to forhold på brudd av Ligningsloven, og har til nå ikke villet uttale seg.

Men når han nå først har fått ordet langer han kraftig ut.

- Ærede rett. Jeg har vært en god del i retten i mitt liv, både som dommer og prosessfullmektig. Jeg har aldri hatt en sak som har gått over åtte dager, og dette er dag ni. Så det er svært uvanlig da å måtte holde seg fast i bordkanten og ikke fått lov til å si noe før i dag. Og jeg har hatt en prosessfullmektig som har hatt som spesialoppgave å holde meg unna den rød knappen på mikrofonen, så det er godt å få ordet, sier Koch.

Før han så fyrer løs på Økokrim.

- Det å være tiltalt ærede rett, det er en ny opplevelse. Jeg trodde jeg skulle få en bratt læringskurve i prosessregler med videre. Men de opplevelsene som har gjort mest inntrykk er forundringskurven over Økokrims atferd. Det å se dem utfolde seg i fri dresur har vært merkverdig sett fra mitt, muligens litt forskrudde ståsted.

- Brutt rettighetene mine
Koch langer også ut mot Økokrims måter å jobbe på.

- Lyngtveit (Erling O. Lyngtveit er forsvarer for Transocean red. anm.) sa at han kunne bli nødt til å trekke frem noen forhold som kunne bli ubehagelige for hans kolleger i Økokrim. Tiltalte Koch anser ikke aktorene fra Økokrim som noen kollegaer. Jeg tror heller ikke jeg har noe behov for det i de mange årene jeg har igjen. Det er ikke noe mål for meg å være ubehagelig, men jeg vil bli forundret over om det ikke vil føre til et visst ubehag over det jeg har tenkt å avsløre i denne saken, sier Koch.

Koch peker på at rettighetene hans er brutt i saken.

- Det er i dag ett år siden jeg sist ba om status i denne, for meg, meget belastende saken. I tillegg til Økokrims svarbrev av 18. februar 2010 har jeg mottatt kopier av prosesskrift i saker for Oslo tingrett, sist sommer, vedrørende gjennomgang av diverse saker. Oslo Tingrett valgte å sette mine rettigheter i straffeprosessloven til side, slik at jeg ikke vet status her heller. Jeg ber om status i min sak og om et realistisk tidsperspektiv for videre fremdrift, og om mulig med en indikasjon av hva som mangler av dokumentasjon for å kunne treffe en avgjørelse

- Og så ærede rett, så leser jeg i avisen at det er tatt ut tiltalebeslutning 20. juni mot Einar Brask, Klaus Klausen og to tilfeldige Transcocean-selskaper. Og for å si det sånn; jeg ønsket ikke å bli utsatt at jeg nå skulle bli hengende som mistenkt i det uendelige.

Potensiell kjemperegning
Saken dreier seg om det ble unndratt skatt knyttet til den tidligere norske virksomheten til verdens største bore- og riggselskap, Transocean.

Koch risikerer, i likhet med to rådgivere fra Ernst & Young, å bli solidarisk sittende igjen med en gigantregning på 1,8 milliarder kroner pluss renter, som er summen Økokrim mener at Transocean unndro norske myndigheter.

- Heldigvis er rentene bare 432.000 om dagen. Hadde de vært på 500.000, hadde jeg ikke sovet godt om natten, raljerer Koch.

- Om jeg skal dyttes utfor stupet, og at jeg da skal dytte Thommessen utfor stupet, risikerer erstatningssak og så videre, og det går på min personlige integretitet. Advokat Koch er tilhenger av sterk tale og han har vært under sterk påvirkning om å ikke være for klar i dette innlegget, så jeg har en utgave her som vi lar ligge der foreløpig. Men det er opplevelsen av tiltalen. For meg er dette blitt en sak der hensikten helliger middelet. Og så er det ikke så nøye å forankre det i hjemler.

Blir Koch dømt til erstatning vil kravet trolig gå til advokatfirmaet Thommessen.

Etter hva Nettavisen NA24 erfarer benyttet Sverre Koch kun noen få timer på rådgivningsjobben, der han kom med forslag på hvordan man skulle løse dette. Koch er tiltalt for å ha gitt ufullstendige og/eller uriktige opplysninger til ligningsmyndighetene.

Noe han nå parerer på følgende måte.

- Motsatsen til uriktige og ufullstendige opplysninger er ikke fullstendige opplysninger. Man skal ikke sende en trailer til ligningskontoret, men det er tiltstrekkelige opplysninger, og dette har vi praktisert i alle år.

- Vår tese har vært at det er bedre å gi for mye enn for lite opplsyninger, sier Koch.

- Ga råd om å unndra skatt
Selskapet, som er børsnotert i USA, har nå en markedsverdi på vel 95 milliarder kroner. Men tilbake i 1999 var det også notert en norsk virksomhet i Norge.

Etter at det amerikanske moderselskapet foretok en utflagging til Cayman Island, ble det vedtatt at de norske delene skulle legges ned og verdiene flyttes oppover i konsernet.

For å gjøre dette, ble de norskeide riggene solgt internt i konsernet, og pengene sendt videre gjennom Transocean-systemet som utbytte og lån. Disse pengene ble via fikse løsninger, slust gjennom selskaper i Danmark og Panama.

Økokrim mener at måten deler av dette ble gjort på kun hadde et formål - å unndra skatt til norske myndigheter.

Klikk på bildet for å forstørre.

Personene som ga Transocean de juridiske rådene den gang er Sverre Koch, landets kanskje fremste skattejurist, og Ernst & Young med deres skatteekspert Einar Brask i spissen.

Økokrim mener at Koch og Ernst & Young medvirket til å gi ligningsmyndighetene ufullstendige og misvisende opplysninger, slik at det ikke var mulig for dem å forstå hva det var som egentlig skjedde.

«for forsettlig eler grovt uaktsomt å ha medvirket til å gi ligningsmyndighetene uriktige eller uffulstendige opplysninger når han forsto eller burde forstått at dette kunne føre til skatte- eller avgiftsmessige fordeler, og skattesviket er grovt særlig fordi det legges vekt på handlingen kunne lede til unndragelse av meget betydelig beløp i skatt, at handlingen utført på en måte som i særlig grad har vanskeliggjort oppdagelsen, og at det foreligger medvirkning under utøvelse av næringer.», heter det i tiltalen.

I tiltalen står det at forholdene er grove fordi det gjelder særdeles store beløp, og fordi handlingene er utført etter nøye gjennomtenkte planer. Blant annet peker de på en e-post som Sverre Koch skrev til Karen Najvar i Transocean i 2005.

Der står det følgende:

«Our weak point is that the danish company has no buisness prupose; the reason for the structuring was the withholding tax issue».

Ettersom de norske Transocean-selskapene ikke lenger eksisterer kan de ikke kreves for erstatning. Økokrim har tidligere droppet erstatningskrav mot dek eksisterende delen av Transocean for disse punktene.

Omfattende sak
Tiltalen mot Koch og Ernst & Youngs folk, er kun en del av rettsmaratonen. Totalt er det fem tiltaler og det er norsk rett som gjelder. Men saken dreier seg også om selskaper i USA, Danmark, Panama og Cayman Island.

Samlet mener Økokrim at det ble unndratt skatt for vel 10 milliarder kroner, en sum uten sidestykke i norske rettshistorie.

For øvrig økte Transocean nylig sin virksomhet i Norge, da det i fjor kjøpte Aker Drilling fra Kjell Inge Røkke.

LES OGSÅ:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.