Kan få skyhøye bøter

Nå er fristen ute for lovpålagt tjenestepensjon. Kredittilsynet truer 10.000 bedrifter med sviende bøter.

Ifølge Storebrand er mellom 30.000 og 50.000 ansatte fortsatt uten obligatorisk tjenestepensjon (OTP), som ble lovpålagt ved nyttår.

NA24 - din næringslivsavis

Dette kan få store konsekvenser for de rundt 10.000 bedriftene som ennå ikke har fått på plass ordningen.

- Vi har ennå ikke fastsatt hvilket beløp dagmulten skal ligge på, men i størrelsesorden 200 til 1000 kroner per ansatt i bedriften per dag de mangler OTP er ikke usannsynelig, sier fungerende seksjonssjef i Kredittilsynet Ole Jørgen Karlsen til NA24.

Leter ikke
Men han og resten av tilsynet kommer ikke til å gå aktivt ut for å lete etter lovbryterne.

– Vi er avhengig av at ansatte, forsikringsselskap eller andre bedrifter sier ifra. I tillegg vil likningsmyndighetene kunne dokumentere hvilke bedrifter som ikke har ordnet OTP når tallene kommer i mars, sier Karlsen.

Pressmiddel
Han forklarer at dersom tilsynet får nyss i at et selskap ikke har ordnet OTP, vil de omgående sende et påleggsbrev hvor de krever at selskapet må rydde opp innen 14 dager, hvis ikke vil det vanke bøter som svir.

- Men tanke på hvor lett det er å ordne seg OTP, holder det med en frist på 14 dager. Når fristen går ut vil vi følge opp med dagmulter, sier han.

Han forklarer at ordningen først og fremst skal være en pisk til bedriftene om å opprette pensjonsordninger, ikke til å fylle opp statskassen.

Stor pågang
Jan Otto Risebrobakken i Storebrand forteller at de i løpet av romjulen har hatt svært stort pågang fra etternølere som ønsker å skaffe sine ansatte tjenestepensjon før nyttår.

- I løpet av dette året har vi hatt rundt 100 henvendelser hver dag, mens vi i romjulen har hatt rundt 300 oppringninger fra bedrifter som ønsker OTP, sier Risebrobakken til NA24.

Han forklarer at i tillegg til bøter som svir, kan bedriftene risikere søksmål fra sine egne ansatte om de blir uføre. Innskuddsfritak for uførhet er nemlig obligatorisk etter lov om obligatorisk tjenestepensjon. Innskuddsfritak for uførhet innebærer at bedriften fortsetter å betale innskudd til alderspensjonsordningen, selv om den ansatte blir ufør.

De små drøyer
Risebrobakken forklarer at de fleste bedriftene som mangler er små bedrifter i distriktene.

- Det er fordi disse selskapene som oftest er små selskaper med lite resurser til administrasjon, samt at informasjonen om pensjon er mindre hos de små enn hos de store, sier han.

Det er imidlertid ingen grunn til å vente, for til tross for mulige bøter og søksmål skal fortsatt innskuddet betales fra juni 2006.

- Det er ingen grunn til å vente med å opprette pensjonsordningen for sine ansatte. Innskuddene på 2 prosent av ansattes lønn må uansett betales fra 1. juli 2006, så det blir bare et større beløp å betale når man først kommer i gang, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.