NA24.no

Foto: Sara Johannessen (Scanpix)

Kan forstå USA vs. StatoilHydro

Sist oppdatert:
Erik Solheim har forståelse dersom USA stikker kjepper i hjulet for StatoilHydros planer.

Produksjon av olje gjennom såkalt oljesand er omstridt. Norske miljøvernere mener det er den verste formen for oljeutvinning.

NA24 - din næringslivsavis

USA utreder en ny lov som omfatter lovgivningen rundt drivhusgass som kan forby kjøp av olje utvinnet av den omstridte oljesanden fra Canada.

Informasjonssjef Kjersti Tvedt Morstøl i StatoilHydro sier til NA24 at selskapet jobber med å redusere utslippene knyttet til oljesand.

Miljøvernminister Erik Solheim (SV) sier det er nødvendig å iverksette tiltak for å redusere klimagasser, og at det er opp til hvert enkelte land.

- På norsk sokkel reguleres utslipp av klimagasser fra petroleumsvirksomheten, jeg har derfor ikke problemer med å forstå at andre land også vil stille krav til utslipp av klimagasser fra denne virksomheten, sier han.

Styrke arbeidet
Solheim sier regjeringen vil styrke arbeidet med å fremme samfunnsansvar i næringslivet og ser på det som en integrert del av prinsippene for god eierstyring og selskapsledelse.

- Regjeringen forventer at alle selskaper tar samfunnsansvar uavhengig av om de er eid av private eller offentlige aktører. For selskaper der staten er hel eller deleier, forventer jeg derfor at selskapene bør være ledende innen dette arbeidet, sier han.

Det kommer en ny stortingsmelding om bedrifters samfunnsansvar i inneværende år.


Desidert verste
StatoilHydro fastholder sitt argument med at verden trenger energi, og fortsetter å bruke ressurser på oljesandprosjektet som har kostet tolv milliarder i Canada.

Utfordringer
Miljøvernminister Erik Solheim erkjenner at en slik utvinning innebærer høye utslipp.

- Det er store miljøutfordringer knyttet til utvinning av olje fra oljesand. Slik utvinning innebærer stort forbruk av energi og dermed høye utslipp av CO2 sammenlignet med annen petroleumsvirksomhet, sier han.

Han legger til at næringslivet har et samfunnsansvar som innebefatter at man ta hensynet til helse, miljø, og sikkerhet. Dette bør også gjelde prosjekter i utlandet.

- Jeg mener derfor at forutsetningene burde være til stede for inkludere miljøteknologi og renere produksjonssystemer ved prosjekter utenlands, sier ministeren.

Energiintensivt
Morstøl medgir at produksjon fra oljesand er energiintensivt og utfordrende.

- På kort sikt konsentrerer vi oss om å redusere utslippene gjennom energieffektivisering. Mens vi på lang sikt jobber sammen med industrien og myndighetene i Alberta om å få til karbonfangst og lagring, gjentar hun som tidligere.

- Er oljesand et vanskelig tema i StatoilHydro?

- Vår ambisjon er å redusere CO2-utslippene betydelig, sier hun, uten å besvare spørsmålet.

Hun sier det tar dette seriøst og jobber kontinuerlig med disse utfordringene.

- Flere land vil skjerpe
- Jeg er overbevist om at flere land etter hvert vil skjerpe sin miljølovgivning, og at StatoilHydro derfor kan få problemer med at deres investeringer går i miljøfiendtlig retning, sier leder Ingeborg Gjærum i klimaorganisasjonen Natur og Ungdom.

Hun er meget kritiske til at oljegiganten StatoilHydro satser så mye innen oljesand.

- Det er pinlig for Norge at StatoilHydro har investert i denne typen oljeproduksjon og skal på den måten tjene penger på en uakseptabel økning i canadiske klimagassutslipp, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere