*Nettavisen* Økonomi.

Kan forsvinne til utlandet

Foto: Scanpix/Jarl Fr. Erichsen

Toppsjefen i Hydro stakk kjepper i hjulene for Kjell Inge Røkke. I verste fall havner Norges største offshoreleverandør på utenlandske hender.

24.01.07 19:24

I dag ble det kjent, via Finansavisen, at det før jul foregikk forhandlinger mellom Norsk Hydro og Aker om å få Hydro tungt inn på eiersiden i Aker Kværner.

Les mer om saken her: Røkke og Reiten med hemmelig plan

NA24 - din næringslivsavis

Men samtalene strandet etter at Statoil og Hydro besluttet å slå sammen sine virksomheter innenfor olje og gass.

Enden på visen kan bli at Norges viktigste leverandør til oljeindustrien, Aker Kværner, får en ny storeier.

Regjeringen orientert
Som NA24 meldte onsdag, har det vært stor grad av politisk deltagelse. Ifølge NA24s kilder, skal både statsminister Jens Stoltenberg og næringsminister Dag Terje Andersen ha vært orientert og ivret for en løsning der statlig kontrollerte Hydro kom inn på eiersiden i AkerKværner – et av Olje-Norges største selskap.

Etter hva NA24 har grunn til å tro, ble imidlertid denne muligheten skrinlagt dagen etter det ble kjent at Statoil og Hydro skulle slå seg sammen. Å blande Aker Kværner inn i dette, ville blitt for komplisert.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Lise Åserud

Kjente til nedsalg
Forrige uke sendte Kjell Inge Røkke og Aker et sterkt politisk signal. Aker solgte seg ned fra 50,1 prosents eierandel i Aker Kværner til 40,1 prosent. Aker skal i lengre tid ha ønsket å senke sin eksponering i Aker Kværner. Signalet var enkelt og klart: Aker Kværner er i spill.

At det var et signal underbygges også av at næringsminister Dag Terje Andersen visste om at Akers aksjesalg før dette ble meldt til resten av markedet.

- Var dere informert om at Aker ville selge en post i Aker Kværner?

- Ja, at de kom til å selge den fikk vi etter hvert greie på, sier Andersen som bekrefter at han som minister fikk vite om dette nedsalget noe før det ble meldt ut i markedet. Men Andersen vil ikke kommentere eller spekulere i hvorfor Aker valgte å selge 10 prosent av aksjene i selskapet.

Russisk interesse
En kilde forteller at en av årsakene til at Aker henvendte seg til Hydro var at russiske interesser skal ha vært interessert i selskapet. Den statskontrollerte russiske olje- og gassgiganten Gazprom har lenge signalisert interesse for norsk oljeteknologi og Aker Kværner. At Gazprom kommer inn på eiersiden i Aker Kværner er med andre ord ingen umulighet.

Kilder forteller også at avtalen mellom Aker og Hydro var helt klar – det manglet bare en signatur. Eivind Reites. Den kom aldri.

- Hva skjer dersom Gazprom byr 1.000 kroner per Aker Kværner-aksje, spør en sentral aktør seg.

Dette kan bli en realitet som den norske regjeringen må svare for. Et Aker Kværner, kanskje Norges viktigste selskap innenfor tjenesteleveranser til oljesektoren, på utenlandske hender kan få tøffe politiske konsekvenser for den sittende regjeringen.

Etter hva NA24 kjenner til skal det i Aker råde en gjengs oppfatning av at døren til et samarbeid med Hydro er stengt, og at den stengte seg 19. desember i fjor - dagen etter at fusjonsplanene mellom Statoil og Hydros olje- og gassdivisjon var klar.

Staten ivret etter løsning
NA24 får fra flere sentralt plasserte kilder bekreftet at både Stoltenberg og næringsminister Andersen ivret for en løsning med Aker og Hydro. Dette ville sikre at den norske staten, indirekte, ville få et sterkt grep om Aker Kværner. Det ville også kunne knytte hele Aker-konsernet, som blant annet består av skipsverft og fiskeri, tettere til den norske staten.

På den måten ville et langsiktig eierskap, med en delvis statlig kontroll, kunne sikres.

Klikk på bildet for å forstørre.

Høyre krever svar
Stortingsrepresentant Børge Brende i Høyre, vil vite hva som har skjedd.

- Hvis regjeringen har vært inne i disse forhandlingene, bør statsministeren gjøre rede for hva han vet om dette. Jeg tar det som en selvfølge at regjeringen vil gi innsyn i denne prosessen.

Aker-konsernet er Norges største arbeidsgiver med 50.000 ansatte. Det er veldig interessant om Aker selger seg ned på grunn av dette, sier Høyres Børge Brende, nestleder i Stortingets miljø- og energikomité.

- Vi har ikke vært informert om denne prosessen i forkant. Ting skal ikke skje i lukkede rom selv om vi har en flertallsregjering. Med basis i uttalelsene jeg har sett, kan man ikke se bort fra at regjeringen har hatt noe med dette å gjøre, sier Brende til NA24.

Klikk på bildet for å forstørre.

Var orientert
- Det er riktig at jeg og Jens har vært orientert om dette, sier Dag Terje Andersen til NA24.

Han forteller at de ble orientert, i kraft av å være største eier i Norsk Hydro, om samtalene. Videre sier Andersen at verken han eller Jens gjorde noe for å stoppe samtalene, men å knytte noen adjektiver til sitt engasjement vil ikke ministeren gjøre.

Andersen henviser til Hydros toppsjef Eivind Reiten for ytterligere kommentarer rundt Hydros engasjement.

- Vi mener at Hydro selv må vurdere realitetene i en avtale, sier Andersen til NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.