NA24.no

Kan gå på ny Terra-smell

Sist oppdatert:
Pengene fra salget av skandaleobligasjonene kan gå rett til Terra-boet.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Advokat Jon E. Skjørshammer håndterer konkursboet etter Terra Securities. Han kan ikke garantere at pengene Citibank får når de tvangsselger kommunenes obligasjonspakker, går tilbake til kommunene.

NA24 - din næringslivsavis

- I utgangspunktet er det slik at de investeringene som realiseres tilhører kommunene. Men hvorvidt pengene tilfaller boet, har boet en plikt til å etterprøve, sier han.

- Betyr det at pengene fra salget av obligasjonene kan gå til boet, og ikke til kommunene?

- Teoretisk kan det være slik ja, sier advokaten.

Han sier de nå jobber på spreng for å få oversikten over alle transaksjoner i Terra-saken.

- Vi sjekker avtalestrukturen om hvorvidt Terra har en rolle utover det å være mellommann, sier Skjørshammer, og bekrefter samtidig at funn av en eventuell utvidet rolle kan få konsekvenser for pengeflyten.

Fiaskopakker til salgs
- Når kan dette være avgjort?

- Når vi får den dokumentasjonen vi trenger. Det er en omfattende oppgave, sier Skjørshammer.

Skjørshammer mener likevel spørsmålet om hvem pengene skal til, kan bli avgjort allerede før salget er gjennomført.

Salgsprosessen er i gang, men Citibank, som står for salget, skal ha store problemer med å kvitte seg med obligasjonene.

Kommunene har allerede blitt estimert et tap på 350 millioner kroner etter skandaleinvesteringene, og venter nå i spenning på å se hva tvangssalget kan gi av kroner tilbake i kommunekassen.

Flere om benet
- Vi har vært klar over risikoen for at pengene skal går rett til boet, og ikke til oss, lenge, sier Hemnes-ordfører Kjell Idar Juvik til NA24, og fortsetter:

- Hvis så skjer, har vi forventninger om at det skal ligge penger igjen i boet og at dette ikke skal bety noe for oss.

Flere kreditorer jakter på restene etter Terra Securities, og dersom pengene fra salget skytes inn i boet, kan i prinsippet pengene fra de fire nordlandskommunenes skandaleinvesteringer tilfalle andre. Blant kreditorene finner vi fire andre norske kommuner, som også er berørt av Terra-saken, dog ikke i like sterk grad som de i nord.

- Jeg er ikke bekymret for at pengene skal gå til de andre kommunene. Jeg er mer bekymret for at det er andre kreditorer som går foran oss, sier ordføreren.

600 mill. i gjeld
Kommunene har ikke fått vite noe mer om når salget kan bli gjennomført, men har troen på at det kan bli gjort innen onsdag.

- Dette er kompliserte ting å selge, og det er ikke bare å trykke på en knapp. Det beviser at vi har blitt utsatt for systematiske overtramp, sier Juvik.

Da Terra Securites konkursbo ble åpnet i forrige uke, ble det kjent at Terra Securities har 601 millioner kroner i gjeld, hvorav 500 millioner er krav fra kommunene. Kravet fra kommunene har nå økt til over 600 millioner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere