NA24.no

Kan ha avlyttet de mistenkte

Foto: Arne Lutro / TV 2 Nettavisen
Sist oppdatert:
Politiet har hatt adgang til kommunikasjonskontroll av de siktede i innsideskandalen som ryster Acta.

Rogaland politidistrikt vakte oppsikt da de siktet fem personer, blant annet Acta-gründer Fred Ingebrigtsen, for innsidehandel. Men de ble også siktet under den såkalte telefonavlytting, 60a, i straffeloven.

Dermed har politiet hatt mulighet for å be om kommunikasjonskontroll før pågripelse.

NA24 – din næringslivsavis

Det store problemet med innsidesaker er nettopp hvordan man skal bevise at en innsider har gitt sensitiv informasjon til en annen person, som bruker dette for å handle aksjer. Fra kilder i politiet får NA24 bekreftet at tilgang til samtaler mellom mistenkte i en slik sak er gull verd som bevismateriale.

Kan gi fellende bevis
Kommunikasjonskontroll, som både innbefatter telefonavlytting og romavlytting, kan gi fellende bevis dersom man er så heldig å plukke opp samtaler der det konkret blir gikk informasjon som er ulovlig å utnytte i markedet.

Men slike metoder har nesten utelukkende vært for å avsløre store narkotikasaker. Dersom dette har blitt tatt i bruk i en innsidesak er det ikke bare oppsiktsvekkende, får NA24 opplyst, det er også enestående.

En politikilde forteller til NA24 at de er svært restriktive med å be om kommunikasjonskontroll – i alle fall på tidlige stadium av etterforskningen, da dette sees på som et svært alvorlig inngripen i en persons privatliv.

Stusset
Flere har nemlig stusset over at politiet har brukt telefonavlytting, som omfatter organisert kriminalitet, i denne saken. Også forsvarer for Fred Ingebrigtsen, Olav Braaten, stusset over at man hadde anvendt denne paragrafen.

Han sier til NA24 at det selvsagt kan spekuleres i at politiet har benyttet seg av kommunikasjonskontroll, men at de ikke har fått noen indikasjoner på dette ennå.

Holder tett
Rogaland politikammer vil ikke kommentere hvorvidt de har foretatt telefonavlytting i forbindelse med etterforskningen i den spektakulære innsidesaken. Politikammeret skal siden februar ha etterforsket innsidesaken etter at Kredittilsynet anmeldte forholdet.

På forhånd hadde Kredittilsynet siden i fjor sommer jobber med å kartlegge saken. Kredittilsynet har også sine muligheter til selvstendig etterforskning. Blant annet kan de få tilgang til tapede telefonsamtaler mellom mistenkte og meklerforbindelsen deres, samt at de også kan få tilgang til telefonlogger hos mistenkte.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere