NA24.no

Kan ha bommet med 4,4 milliarder på spådom

Statsminister Erna Solberg (H) (t.v.) og finansminister Siv Jensen (Frp) i Stortinget i forbindelse med trontaledebatten tirsdag.
Statsminister Erna Solberg (H) (t.v.) og finansminister Siv Jensen (Frp) i Stortinget i forbindelse med trontaledebatten tirsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Nå skal Siv og Erna vise hva de duger til.

Onsdag legger finansminister Siv Jensen frem sitt aller første egne statsbudsjett.

Den siste tiden har det imidlertid skjedd en utvikling som rammer statens inntekter knallhardt. Nemlig et kraftig oljeprisfall.

Dersom dagens oljepris holder seg ut året vil Siv Jensen kunne sitte igjen med vel 4,4 milliarder oljekroner mindre i år enn hva hun har budsjettert med.

73,5 millioner mindre hver dag
I revidert nasjonalbudsjett anslo regjeringen at Norge ville få solgt oljen for 650 kroner per fat i år.

Den siste tiden har oljeprisen dundret ned over 15 prosent. Fra å ha ligget på over 115 dollar koster et fat nordsjøolje nå 92,5 dollar.

Det gir en pris på cirka 600 kroner, altså 50 kroner mindre enn budsjettert.

Oljedirektoratet har tippet at det i snitt vil bli produsert 1,47 millioner fat per dag, tilsvarende 85,5 millioner standardkubikkmeter (Sm³).

Her kan du se anslagene til Oljedirektoratet ut året. 1 Sm3 olje tilsvarer 6,29 fat, eller 1.000 liter.


- Derfor faller oljen
Oljeprisen har falt som følge av at det europeiske markedet nå svømmer over av olje, melder Thina Margrethe Saltvedt, sjefanalytiker for makro og olje hos Nordea Markets, til Nettavisen. 

I tillegg er det flere andre faktorer som spiller inn.

- Etterspørselsveksten etter olje har svekket seg fra store oljeforbrukende land som Europa og Kina som følge av svakere økonomiske vekstutsikter. I tillegg fortsetter den amerikanske oljeproduksjonen for full rulle. Russland har nådd en ny produksjonstopp etter oppløsningen av Sovjetunionen. Libya har økt sin produksjon markant etter at nesten alle produksjonen har vært nede det siste året og OPEC har produsert mye olje for å kompensere for problemene i Libya, Irak og Iran. De Europeiske oljelagrene flyter nå over med olje og det presser ned prisen. Den negative stemningen i oljemarkedet har også fått de finansielle investorene til å selge seg ned i olje og det forsterker fallet i prisen. I tillegg har nok også en sterkere dollar bidratt ettersom det gjør oljen dyrere å kjøpe for de store importlandene, sier hun.

Hun tror også at prisen kan fortsette fallet.

- Prisen kan fortsette å falle på kort sikt som følge av at vi nå er inne i en fase/sesong i året hvor etterspørselen etter olje er svak siden raffineriene stenges ned for vedlikehold og dermed blir etterspørselen etter råolje også svakere.

OPECs strategivalg vil også være avgjørende. Saudi Arabia har større spillerom som følge av at inntekten fra oljeeksporten er i dollar, mens kostandene i euro gjør at inntekten fremdeles er gode og at de derfor kan være noe mer avslappet for å sikre egne inntekter fremover og dermed kan vente med å kutte produksjonen på kort sikt. I tillegg ser det ut som det interne OPEC samarbeidet er under press, sier Thina Margrethe Saltvedt.

Hun tror ikke vi skal tilbake til de høyere nivåene rundt 110 dollar som vi har sett de siste årene, da tilbudssiden ser noe bedre ut.

Men på den andre siden ser hun for seg at prisen skal stige noe.

- Jeg venter at prisene vil stige til i overkant av 100 dollar fatet mot slutten av året når etterspørselen igjen øker, OPEC kutter produksjonen noe etter neste møte i november og dollareffekten vil avta noe.

Spår svakere utvikling
Når Erna Solberg, Siv Jensen og resten av regjeringen så i spåkulen i mai anslo de også prisutviklingen for årene som kommer.

Den utviklingen er negativ.

Til neste år ventes det en pris på 615 kroner, mens det for 2016 og årene etter anslås at Norge vil få 535 kroner per fat. 

Som grafen viser er det ventet at det norske salget av olje kan ha nådd toppen.


Samtidig er det ventet at produksjonen vil holde seg på cirka samme nivå de neste årene.

Landets viktigste vare
Det at oljeprisen svekker seg markant er en utvikling som ingen nordmenn er tjent med.

For det første betyr det at Norge får mindre penger til å dekke alle mulige velferdsgoder, for det andre kan det gi store ringvirkninger for blant annet arbeidsplasser, investeringer i næringslivet og industriutvikling.

For å illustrere hvor viktig oljen er for Norge kan man grovt regnet si:

*Halvparten av all eksport er olje og gass
*Står for en tredel av statens inntekter
*250.000 arbeidsplasser er knyttet til bransjen


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere