NA24.no

Kan ha funnet løsningen på tollfri-krangelen

Slik illustrerer Stormberg «tulletollen» som skaper store utgifter for norske netthandlere. Hvorfor dette er et problem er derimot omtvistet.
Slik illustrerer Stormberg «tulletollen» som skaper store utgifter for norske netthandlere. Hvorfor dette er et problem er derimot omtvistet.
Sist oppdatert:
Er problemet at norske butikker tidobler prisen - eller tollen?

Etter at Stormberg-sjef Steinar J. Olsen gikk ut og tok til orde for at tollen for tekstilprodukter burde fjernes totalt - for alle, har det gått en kule varmt mellom sørlandsgründerne Olsen og Einar Øgrey Brandsdal i Netthandelen.

De to er tilsynelatende enige om at regjeringens forslag om å heve tollfrigrensen er uheldig, og at alle bør betale merverdiavgift. Men hvordan man kommer dit, enes de to ikke om.


Merkelige tollgrenser

Olsen omtaler tollreglene for tekstiler som «antikvariske og forbrukerfiendtlige», og trekker frem noen av de mest absurde reglene rundt tekstiltollen i Norge.

« T-skjorta til venstre har krage og er dermed tollfri, mens t-skjorten til høyre er uten krage og er dermed belagt med 10,7% toll. Dette er et av mange eksempler på norsk tulletoll.»

Han mener at ekstremt kompliserte tollregler i dag gjør det umulig for forbrukere selv å vite hva som er tollpliktig, og hva det bare skal betales merverdiavgift på. Dermed må det være speditørene som foretar fortollingen. Og siden reglene er kompliserte, blir det også en for dyr prosess.

I verste fall 135 kroner i gebyr for å samle inn 50 kroner til staten.

« Tiden er overmoden for en forenkling av regelverket knyttet til handel på tvers av landegrensene, og det er politikernes ansvar å rydde opp i de utdaterte tollreglene som er i Norge. Fjerning av tollsatser vil gi rimeligere varer for norske forbrukere, uavhengig av om de handler i utenlandske nettbutikker, i norske nettbutikker eller i norske butikker. Samtidig vil fjerning av toll for alle, bidra til det blir like konkurransevilkår for norsk og utenlandsk varehandel. Dette er en bedre løsning enn å fjerne toll og moms kun for noen virksomheter, nærmere bestemt for de utenlandske nettbutikkene som selger i Norge.»

- Vil ikke ha noen stor betydning

Innlegget fikk Netthandel-sjef Einar Brandsdal til å se rødt, og det utviklet seg litt av en diskusjon på Olsens Facebook-side, etter at Olsen blant annet mente at tollsatsene var med på å undergrave mulighetene for unge med hull i CV-en. Brandsdal mener nemlig at tollen er ubetydelig i den store sammenhengen, men at det er momsen som skaper problemer.

Einar Øygrey Brandsdal

- Med dagens tollsaster vil det verken for oss, dere i Stormberg eller noen andre som importerer klær ha noen stor betydning, hvis i det hele tatt noen. Når vi eller Stormberg kjøper inn en skalljakke som koster ca 100 kroner, så tilkommer det kun 11 kroner i toll. Når denne jakken selges ut for for eksempel 999 kroner, så utgjør tollen kun ca 1 % av totalsummen, skrev Brandsdal.

Årsaken er at tollen regnes på innkjøpspris. For forbrukeren, og dermed konkurranseevnen til norske butikker, er det merverdiavgiften som betyr noe, siden den går på utsalgspris.

Brandsdal mener det dermed er uvesentlig om tollen fjernes på tekstilprodukter totalt, men han ønsker å fjerne toll for privatimport, slik at fortollingsprosessen blir enkel.

Dette endte til slutt med at alle Brandsdals innlegg ble fjernet, og gründeren utestengt fra nettsiden.

Enige - men uenige

- Jeg er enig med Olsen i at dette er en tulletoll, men det betyr svært lite for oss som importerer klær. Vi skal betale toll av innkjøpsprisen, merk dere det innkjøpsprisen og det er ofte en tidel av utsalgsprisen. Om den fjernes for bedrifter, betyr det slik jeg ser det, bare litt mer penger i lomma til meg eller Olsen.

Brandsdal sier at grunnen til at han reagerte var at Olsen på sin blogg mente at fjerning av tollen ville ha mye å si for arbeidsplasser og spesielt for dem med hull i CV-en.

- Dette tror jeg ingenting på, dette har liten til ingen effekt. Jeg har lite til overs for å utnytte en mennesker i en dårlig situasjon for sin egen vinning politisk, sier Brandsal til Nettavisen.

Daglig leder i Stormberg, Steinar J. Olsen, understreker imidlertid at løsningen han foreslår slett ikke handler om å utnytte mennesker.

- Løsningen jeg har foreslått, hvor fjerning av toll er en viktig del, handler naturligvis ikke om å utnytte mennesker. Det handler tvert i mot om å unngå at tusenvis av norske arbeidsplasser forsvinner. Varehandelen er en viktig inngang til arbeidslivet for unge, og en bransje som inkluderer mange mennesker med hull i CVèn. Norge trenger butikkjobber og arbeidsplasser for ufaglærte også i fremtiden, sier Olsen til Nettavisen.

Brandsdal mener imidlertid at en fjerning av tollen slett ikke vil føre til en så mye lavere pris mange tror.

- En forbruker som ser disse bildene Olsen legger ut i bloggen, av hvilke varer som får toll og ikke får toll, vil nok oppleve at en fjerning av tollen på drøyt 10 prosent kan føre til vesentlig lavere pris, men slik er det overhodet ikke, sier han og viser til eksempelet sitt med en vare som koster 100 kroner i innkjøpt og en tusenlapp ut til forbruker.

- Når jeg ser på debatten som går nå, så er det åpenbart at det regjeringen egentlig vil gjøre noe med er fortollingsgebyret på 135 kroner, ikke gi en momsrabatt.

Han mener dette gebyret isolert sett er for høyt, og tror det med forenkling av tolldeklarering kan reduseres kraftig.

- Om en fjerner toll for privatimport, står en bare igjen med moms - og moms er enkelt. Kjøper du for eksempel for 30 euro på Zalando, så kunne Tollvesenet laget en enkel sider hvor du bare inn på deres nettside, registrerer kjøpet og betaler merverdiavgiften basert på dagens valutakurs - kanskje 60 kroner - og så får du pakken utlevert

Vil endre tollreglene helt

Arbeidsgiverorganisasjonen Virke mener at løsningen på regjeringens ønske om å heve tollfrigrensen, er å endre hele ordningen.

De har bitt seg merke i at hovedirritasjonen med dagens ordning er fortollingsgebyret, og ønsker i stedet en ordning med selvfortolling. De ønsker, i likhet med gründerne fra Sørlandet, at tollen på tekstiler skal fjernes for å forenkle systemet.

Virke-direktør Harald Jachwitz Andersen

- Toll på tekstiler bør derfor avvikles. Dette medfører isolert sett om lag 700 mill kroner i provenytap, men medfører samtidig betydelige administrative besparelser for både tollmyndigheter og norske tekstilimportører som i neste omgang vil gi seg utslag i lavere pris på tekstiler mot kunde. Pwc vurderer i en rapport fra 2012 at en avvikling av norsk tekstiltoll i sum vil være samfunnsøkonomisk lønnsomt for Norge, sier samfunnspolitisk direktør Harald J. Andersen.

Virke ser for seg at fremgangsmåten ved netthandel skal være som følger:

  1. Etter å ha mottatt kjøps- og sendingsbekreftelse fra den utenlandske netthandelsaktøren, legger kunden sendingsnummer og varens verdi inn i momsinnbetalingsportalen på toll- og avgiftsmyndighetenes nettside, og riktig moms blir beregnet og innbetalt
  2. Toll- og avgiftsmyndighetene autoriserer automatisk/digitalt utlevering av sendingen ved at det autogenereres melding til transportør/speditør («sending ID… kan utleveres»)
  3. Transportør varsler kunden om at sendingen kan hentes/vil bli hjemkjørt
  4. Kunden henter/får sendingen utlevert

Om Virke får gjennomslag for denne løsningen, vil man havne i den situasjonen at både norske og utenlandske butikker blir ilagt moms, men at en slipper et fordyrende mellomledd i fortollingsprosessen.Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere