NA24.no

Kan ha gjort tidenes skattefunn

Sist oppdatert:
Et amerikansk firma kan snart gjøre som Kaptein Sabeltann og ta det rolig de neste hundre år.

Det amerikanske selskapet Odyssey Marine Exploration melder fredag at det har hentet opp det som kan være verdens største sunkne skatt. Den superhemmelige skattejakten har gått under kodenavnet «Black Swan».

Det skal dreie seg om rundt en halv million sølv- og gullmynter til en anslått verdi av rundt 500 millioner dollar, eller 3 milliarder kroner, ifølge nyhetsbyrået Associated Press.

Det er foreløpig hemmelig hvor funnet ble gjort, men myntene ankom fredag til USA med fly.

Selskapet hadde på forhånd gått til retten for å sikre seg eiendomsretten til et vrak sørvest for England, men det er ikke klart om myntene stammer fra dette.

Ifølge selskapet lå funnet ikke innenfor noe lands territorialgrense.

Til nå skal verdens mest verdifulle skipsvrak være spanske Nuestra Senora de Atocha, som sank utenfor Florida i 1622. Dette ble funnet i 1985 og skal ha inneholdt mynter og annet til en verdi av 400 millioner dollar, snaut 2,5 milliarder kroner etter dagens kurs, ifølge Associated Press.

Selskapet bak funnet, Odyssey Marine Exploration, er børsnotert. Aksjen steg 81 prsoent på børsen i USA etter nyheten. Det er nå verdt snaut 400 millioner dollar, fortsatt litt mindre enn den anslåtte verdien av skatten.

Selskapet leter altså etter skatter, en virksomhet som av natur er ganske uforutsigbar. I 2003 fant selskapet skipet SS Republic utenfor den amerikanske delstaten Georgia, og tjente stort på vrakets mer enn 50.000 mynter. Men de siste årene har vært magre - frem til nå.

Nå kan de kanskje gjøre som Kaptein Sabeltann:

Hiv og hoi snart er skatten vår
Så kan vi ta det rolig de neste hundre år
Så kan vi ta det rolig de neste hundre år

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere