NA24.no

Kan ha unndratt både skatt og moms

Administrerende direktør i First House, Per Høiby (til venstre), skal ha vært den som lanserte ideen om Arendalsuka. Øystein Djupedal, Fylkesmann i Aust-Agder, leder programkomiteen for arrangementet, og har vært primus motor fra begynnelsen av.
Administrerende direktør i First House, Per Høiby (til venstre), skal ha vært den som lanserte ideen om Arendalsuka. Øystein Djupedal, Fylkesmann i Aust-Agder, leder programkomiteen for arrangementet, og har vært primus motor fra begynnelsen av. Foto: Foto: Anette Karlsen/Kyrre Lien, NTB Scanpix
Sist oppdatert:
First House har i flere år hatt blitt profilert hos Arendalsuken.

Neste uke går Arendalsuka av stabelen for tredje gang. Arrangementet skal være en uavhengig møteplass mellom næringsliv og politikk.

De to foregående årene har Arendalsuka vært preget av logoen til First House.

Nekter for å ha betalt

Tidligere har logoen vært å finne på arrangmentets nettsider, på materiellet som har har blitt sendt ut i forbindelse med arrangementet, og på reklameplakater, samt en stor banner under selve arrangementet. 

I år dropper de First House-logoen. Les mer her: Festival dropper «plagsom» First House-logo.

Men til tross for First House-logoen har hatt en tydelig plass, har både First House og Arendalsuka gjort det klart at Arendalsuka ikke har mottatt noen økonomisk støtte fra PR-byrået.

– First House-logoen skulle brukes i markedsføringen av Arendalsuka som en kompensasjon for all den dugnadsinnsatsen jeg som privatperson legger ned for dette, hevdet Leif Monsen, som er styreleder i First House, og samtidig sitter i programkomiteen for Arendalsuka, overfor VG denne helgen.

Paneldebatt under Arendalsuka i fjor, kort tid før Storingsvalget.

- Kan medføre spørsmål om beskatning

I dagens sponsormarked er det vanlig å fastsette en gitt verdi på slike avtaler, på grunn av regler om moms og inntektsbeskatning.

- Sponsorbidrag ved markedsføring kan medføre spørsmål om moms, og spørsmål om inntektsbeskatning. Men grensene må trekkes helt konkret, ut fra en helhetlig vurdering i hvert enkelt tilfelle, sier professor i Skatterett ved Handelshøyskolen BI, Ole Gjems-Onstad, til Nettavisen.

Skatteetaten kan ikke kommentere enkeltsaker. De er likevel klare på at det normalt vil medføre skatteplikt når man mottar en slik tjeneste.

- Generelt innebærer bytte av varer eller tjenester mellom to parter at verdien av det mottatte vil være skattepliktig inntekt, sier seksjonssjef i rettsavdelingen i Skattedirektoratet, Lars Jone Skimmeland.

I tillegg vil Arendalsuka etter reglene ha plikt til å oppkreve moms.

- Når det gjelder merverdiavgift så er det generelt plikt til å oppkreve dette når en er avgiftspliktig, enten næringsdrivende eller offentlig virksomhet, leverer varer eller yter tjenester som det mottas vederlag for, forklarer Skimmeland.

Han forklarer at vederlaget typisk er penger, men også kan være varer eller tjenester.

- Det innebærer at bytte også er omsetning i merverdiavgiftslovens forstand, understreker han.

- Dette gjelder for omsetning mellom virksomheter og ikke for eksempel tjenester som privatpersoner yter, legger han til.

Fakta: Arendalsuka og First House

Klikk for å åpne faktaboksen
 

- Skal være en arena for uformelle møter mellom næringsliv og politikk

- Primus motor og leder i programkomiteen er fylkesmann i Aust-Agder, og tidligere Sv-statsråd, Øystein Djupedal

- De to andre medlemmene i programkomiteen er Leif Monsen, som er styreleder i First House og Stein Gauslaa, redaktør i Agderposten

- Arrangert for første gang i 2012. Ideen ble, ifølge arrangøren hjemmeside, lansert av Per Høiby i 2008, som er direktør i First House

- Logoen til First House har vært godt synlig under arrangementet i 2012 og 2013. I år dropper Arendalsuka logoen, fordi Øystein Djupedal mener den er en belastning

- Det siste året har det vært mye bråk rund PR-byrået First House, først og fremst i forbindelse med statsråd Sylvi Listhaugs hemmelige kundelister, og at beskyldninger om at selskapet jobber for kinesiske interesser

Lite ryddig form for avtale

Akkurat hvor mye First House-logoens eksponering er verdt, er vanskelig å si. Uansett bør begge parter være enige om avtalen, og hvor mye den er verdt, ifølge Vegard Arntsen, som er daglig leder i Norens største analyseselskap for sponsing, Sponsor Insight.

- Dette er det vi kaller en barteravtale, der man blir enige om å gjøre en tjeneste for hverandre, sier Arntsen.

Arntsen forteller at slike avtaler var mer vanlig før, men nå brukes mer sjelden fordi sponsorbransjen blir stadig mer profesjonell.

- Det blir mindre og mindre av det, fordi det må være ryddighet i forhold til skatt, moms og det regnskapsmessige.

- Må ha en fastsatt verdi

Når slike avtaler likevel gjøres, er man som regel nøye med å fastsette en pris.

- Avtalen må ha en verdi, slik at man har en gyldighet i forhold til skatt, og så videre. Og verdien er typisk markedsbasert, der man tar utgangspunkt i hva markedet er villig til å betale, sier Arntsen.

Arntsen understreker at han uttaler seg på generelt grunnlag, og ikke kjenner den konkrete saken inngående.

- Jeg vil ikke påstå at det er noe snusk her.

- Men det gjøres mindre og mindre av denne typen avtaler på grunn av regler om moms og skatt.

- Så det burde vært satt en verdi på avtalen, sier han. 

INGEN AVTALE: - Det finnes ingen skriftlig avtale, det er jeg helt sikker på, sier Harald Danielsen, sekretær i Rådet for Arendalsuka, og rådmann i Arendal kommune.


- Det finnes ingen avtale

Primus motor og leder for programkomiteen for Arendalsuka, Øystein Djupedal, mener at det overhodet ikke eksisterer noen avtale for bruken av First House-logoen. Dette fastholdt han i et intervju med VG sist helg. Hvorfor man da valgte å bruke logoen i to år, hadde han ikke noe godt svar på.

Når Nettavisen tar kontakt, henviser han til sekretær i Rådet for Arendalsuka, rådmann i Arendal kommune, Harald Danielsen.

Danielsen er ikke i tvil om hva som har skjedd. 

- De tre som først dro i gang dette var jo Leif Monsen, Stein Gauslaa og Øystein Djupedal. Det de tre er uenige om, er jo hvorvidt de hadde en avtale eller ikke.

- Det er åpenbart at de har hatt en stilltiende avtale om at de tre logoene skal følge med, sier Danielsen til Nettavisen.

Mens Djupedal representerer Fylkesmannen, og Monsen First House, har Gauslaa vært redaktør i Agderposten.

- Det jeg er helt sikker på, er at det ikke finnes noe skriftlig. For hadde det fantes, så hadde den kommet fram for lenge siden, sier Danielsen. 

Per Høiby, administrerende direktør i First House, skal ha vært den som lanserte tanken om Arendalsuka.

- Ingen hadde tenkt på skatteplikt

Han er klar på at det hele er basert på en enighet mellom initiativtakerne.

- Så da er det ikke skriftlig fastsatt en verdi for bruk av logoene?

- Nei, det er jeg helt sikker på. Og jeg er sikker på at ingen har tenkt på det på den måten som du nå spør om.

- Så at et slikt samarbeid om tjenester vil innebære skatteplikt, og plikt til å innkreve moms, det hadde ingen tenkt på?

- Nei, det tror jeg er hele poenget, at man ikke har tenkt på dette.

- Det er ikke alle spørmål jeg tar på strak arm, men at denne avtalen gir grunnlag for beskatning og moms, det kan jeg med en gang gi en sikkerhet for at det ikke er tenkt på.

- Jeg har i alle fall ikke tenkt på det, og tviler på at noen andre har gjort det.

First House: - Vil følge lover og regler

Danielsen forteller at det har vært uenigheter om hvem som først kom med ideen om Arendalsuka. Men ifølge arrangementets hjemmesider, var det administrerende direktør og partner i First House, som først lanserte tanken. Slik var First House sentral fra begynnelsen av.

Når Nettavisen snakker med Høiby, er han klar på at First House aldri har hatt andre intensjoner enn å følge reglene.

- Da vi ble oppmerksomme på at dette kunne være en problemstilling, tok vi umiddelbar kontakt med sekretariatet i Arendalsuka, ved Harald Danielsen, for å få avklart disse spørsmålene, sier han til Nettavisen. 

- For vi vil jo selvfølgelig sikre oss at vi, som i alle andre sammenhenger, etterlever de lover og regler som gjelder. Og det gjelder også skatter og avgifter. Vi har også tatt kontakt med revisor i sakens anledning, forteller han.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere