NA24.no

Kan hindre europeisk gasstilførsel

Sist oppdatert:
Dersom gassgiganten Gazprom bryter leveransene til Hviterussland og Georgia kan det påvirke Polen og Tyskland.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Både den store tyske økonomien og Polen kan få seg et skudd for baugen dersom landets leveranser av russisk gass opphører. Bakgrunnen er at disse markedene får gassleveransene sine gjennom den samme rørledningen som i dag går gjennom Hviterussland, ifølge epn.dk.

NA24 - din næringslivsavis

Det russiske statskontrollerte Gazprom, som kontrollerer Sthokman, krever at nabolandene Hviterussland og Georgia fra nyttår betaler dobbelt så mye for gassen som det de gjør i dag. At Georgia må punge ut kan lett forklares ved at landenes forhold er iskaldt, men at Hviterussland, med sine ti millioner innbyggere, som Russlands nærmeste allierte må det er litt overraskende.

Bitre naboland
Den tidligere sovjetrepublikken Georgia er ikke på godfot med de russiske myndighetene. Russerne misliker sterkt at republikken har alliert seg med vestlige land, og for å vise misnøyen har Putin innført strenge økonomiske sanksjoner mot landet, samt at hundrevis av georgiere som Russland mente var ulovlige innvandrere, har blitt deportert .

Georgia på sin side misliker at Russland gir støtte til deler av landet som i praksis har brutt ut fra Georgia.

Georgias hovedeksportartikler, vin og mineralvann, nektes å bli eksportert til Russland. I tillegg er land, luft og kystforbindelsene med Russland svekket og den diplomatiske kontakten fraværende.

Den statlige russiske gassgiganten Gazprom har tidligere truet Georgia med at de i 2007 planlegger å øke prisen på 1000 kubikkmeter gass eksportert til Georgia fra dagens nivå på 110 dollar til 230 dollar. Dersom denne prisen altså ikke blir akseptert, skrus kranene igjen.

OECD har tidligere signalisert at de er svært bekymret for utviklingen i det statseide gasselskapet Gazprom.

- Spyttet oss i ansiktet
Det som i utgangspunktet var dårlige diplomatiske forbindelser kollapset i september da fire russiske militæroffiserer ble arrestert i Georgias hovedstad, Tbilisi, og siktet for spionasje. Spionene ble fremstilt på tv og overlevert til internasjonale diplomater på en måte som russerne mener var konstruert for å ydmyke dem.

Vladimir Putin har i flere år siklet etter å bli medlem av WTO, noe Georgia er, men i midten av oktober begynte Georgia å blokkere diskusjoner om et russisk medlemsskap i Verdens handelsorganisasjon.

- Saakashvili er et amerikansk verktøy. Hvorfor skal vi gi han billig gas etter at han spyttet oss i ansiktet, sa en russisk myndighetsperson i november om den USA-utdannede statsministeren i Georgia, Mikhail Saakashvili, ifølge The Herald.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere