*Nettavisen* Økonomi.

Kan hindre vekst i Norge

Hurtig økonomisk vekst i Øst-Europa kan gi bråstopp i norsk økonomi.

19.11.07 07:43

Norge er avhengig av utenlandsk arbeidskraft for å fyre opp under ytterligere vekst, men stadig bedre tider i Øst-Europa kan gjøre det vanskelig å lokke polakker, estlendere eller andre østeuropeere til Norge.

NA24 - din næringslivsavis

- Uten økt arbeidsinnvandring og tjenesteimport, vil det bli svært krevende å unngå økt kostnadspress og en betydelig svekket konkurranseevne, sier NHOs sjeføkonom Tor Steig.

Norsk rekordvekst
Norsk økonomi avslutter 2007 i en trykkoker. Ifølge NHO, som presenterte sine økonomiske spådommer forrige uke, kommer brutto nasjonalprodukt (BNP) til å vokse med fem prosent, når 2007 har blitt 2008. Siden 2004 har økonomien vokst med over fire prosent årlig, mye takket være økende import av arbeidskraft.

Og selv om veksten kommer til å dale noe neste år, spådde organisasjonen fortsatt over tre prosent BNP-vekst i 2008.

Det er en stadig synkende arbeidsledighet, og en kraftig økende arbeidsinnvandring som har gitt norsk økonomi større kapasitet de siste årene og Veksten i arbeidskraftsbehovet fortsetter til neste år. For 2008 anslått til 2,7 prosent. For å klare å fylle hullene i arbeidsmarkedet er norske bedrifter avhengig av å importere flere tusen par med friske hender.

Avhengig av utlendinger
NHOs økonomibarometer viser at stadig flere bedrifter i stadig flere bransjer melder om økt bruk av utenlandsk arbeidskraft, særlig fra de nye EU-landene. Men det kan bli problematisk å friste flere østeuropeere nordover, skal vi tro en fersk rapport fra Den europeiske banken for gjenoppbygging og utvikling, EBRD.

De har registrert en rekordhøy økonomisk vekst på syv prosent i de nye EU-landene, og tidligere Sovjet-stater, i år og ikke mye lavere til neste år. I Polen er veksten for eksempel på 6,5 prosent og i tråd med veksten i økonomien, har arbeidsledigheten falt.

Lønningene til faglært arbeidskraft øker kraftig og polakker som tidligere har søkt ut for godt betalte jobber vender nå snute hjemover. Ifølge EBRD er det i ferd med å bli et økende problem både i Polen og de baltiske statene å finne faglært arbeidskraft.

Vil heller jobbe i Polen
- Min erfaring, etter å ha jobbet med mange polakker, er at de mye heller foretrekker å jobbe i Polen, sa sjeføkonom Erik Berlöf på en pressekonferanse.

Han forteller om økende immigrasjon til flere østeuropeiske land. Tsjekkia er et eksempel, de vokste mye ved hjelp av slovakisk arbeidskraft, men nå flytter slovakene hjem og tsjekkerne tar inn arbeidere fra blant annet Ukraina. Slike ting vil få følger for arbeidsinnvandringen fra Øst-Europa til land som blant annet Norge og Storbritannia.

Bremser veksten?
Ifølge NHO vil økt sysselsetting i Norge avhenge av fortsatt økt arbeidsinnvandring fra Norden og EU.

I 2007 har sysselsettingen økt med rundt 80.000 personer. Av dem kom rundt 30.000 i form av økt arbeidsinnvandring og såkalt tjenesteimport. Totalt kom rundt 40 prosent av sysselsettingsveksten ved hjelp av utenlandsk arbeidskraft.

Det vil ikke være mulig å dekke det økte behovet for arbeidskraft som bedriftene melder for 2008 med mindre arbeidsinnvandring og tjenesteimport fortsetter å øke, men med økt økonomisk vekst i øst og stadig flere østeuropeere som vender snuten hjemover, kan det bli tøft.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.