*Nettavisen* Økonomi.

Kan innføre betaling på nrk.no

NRK kan ikke regne med samme vekst i lisens som tidligere år, uttaler mediepolitisk talsperson i Høyre Kårstein Eidem Løvaas. Foto: CF-Wesenberg@kolonihaven.no (Høyre)

Og bare få dager før statsbudsjettet legges frem varsler Høyres stortingsgruppe at NRK må belage seg på kutt i lisensen.

NRK kan ikke regne med samme vekst i lisens som tidligere år. Det uttaler mediepolitisk talsperson i Høyre Kårstein Eidem Løvaas overfor Dagens Næringsliv (DN) fredag.

Utspillet kommer én uke før statsbudsjettet legges frem, onsdag 8. oktober.

Han mener samfunnet kan få et fullverdig og godt NRK-produkt med mindre penger enn i dag.

Løvaas sier at en videreføring av lisensen på dagens nivå vil bidra til at veksten stanses – og at det på grunn av prisvekst kan fremstå som kutt og peker på at lisensen de siste årene har økt nær dobbelt så mye som den øvrige prisveksten.

– Statskanalen er blitt for kommersiell. NRK lever i en beskyttet økonomisk virkelighet som gjør at de har kunnet utfolde seg fritt på veldig mange arenaer. Det begynner å dukke opp en del produkter som NRK kanskje ikke skal fokusere på. Hvorfor skal de eksempelvis drive en rockekanal når det finnes to andre? Er det riktig bruk av pengene? Jeg mener nei, sier Løvaas til DN. Løvaas har selv har fortid som programleder i en av NRKs konkurrenter, P4.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen i NRK er uenig i en rekke av Løvaas’ og Høyres utspill om NRK.

- Jeg er veldig uenig med ham når han sier at NRK blir mer og mer lik kommersielle aktører. Det er det nesten bare hans arbeidsgiver P4 som har hevdet, før i dag, sier Eriksen til DN.

Kringkastingssjef mener tvert imot NRK blir stadig mer ulik kommersielle aktører.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag