*Nettavisen* Økonomi.

Kan koste 8.160.000.000.000 kroner

Foto: (Scanpix)

Kredittkrisen kan sløye vekk svimlende summer fra verdens finansselskaper.

07.07.08 11:52

Kredittkrisen som herjer verdensmarkedene vil kunne føre til ytterligere tap for finansselskaper verden over, melder den sveitsiske avisen SonntagsZeitung. Avisen har fått tilgang til en ikke offentliggjort analyse fra hedge-fondsforvalter Bridgewater Associates.

NA24 – din næringslivsavis

Ifølge den dystre rapporten vil tapene som finansselskaper må ta være på svimlende 1,6 billioner dollar, eller 8160 milliarder kroner. Siden i fjor har finansselskapene, banker og meglerhus, måttet skrive ned 400 milliarder dollar i verdier, ifølge Bloomberg. Samtidig har selskapene hentet inn 321 milliarder dollar i ny kapital.

Men dersom analytikerne i Brigdewater får rett er dette bare starten ettersom en flodbølge av verdipapirer som ”ingen vil ha” fingrene sine i. Verdien på disse verdipapirene, som banker og meglerhus sitter på, vil måtte skrives ned og finansinstitusjonene vil måtte hente inn ny kapital for å holde seg flytende.

Slik startet krisen
Kredittkrisen startet med en kollaps i verdien av subprime-lån i USA. Flere av de store investeringsbankene og finansinstitusjonene satt med bøkene stappe fulle av sammenpakkede lånetransjer som stammet fra dyre lån til mindre velstående amerikanske huskjøpere. Når disse ikke klarte å innfri sine forpliktelser så raste verdien av lånene som en stein, og flere banker måtte ta dramatiske kutt.

Men uroen smittet også over på andre låneprodukter, særlig sammenpakkede og strukturerte kredittprodukter, som bankene hadde stappet sine bøker fulle med. Dette medførte også at bankene ble svært forsiktige med å låne penger til hverandre. Særlig to fremstående banker har fått problemer: Northern Rock skapte stor usikkerhet blant sine kunder om hvorvidt deres innskudd var sikre, med det resultat at man fikk lange køer av kunder som ville trekke ut sine innskudd. Dermed forsvant kapitalen til banken, som ble reddet av den britiske staten.

Les mer om krisen her:
Amok i krisebank

Så gikk den ærverdige investeringsbanken og meglergiganten Bear Stearns overende og ble reddet i siste sekund av JP Morgan, som etter statlig bistand tok over banken i en dramatisk manøver. Les mer om det her: Wall Street-gigant i krise

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.