Kan nekte å fortelle alt han vet

Telenorsjef Jon Baksaas var i midten av november i møte med næringsminister Monica Mæland. Nå skal de begge forklare seg for kontrollorganet.

Telenorsjef Jon Baksaas var i midten av november i møte med næringsminister Monica Mæland. Nå skal de begge forklare seg for kontrollorganet. Foto: Vidar Ruud (NTB Scanpix)

Telenor-sjefen kalt inn på Martin Kolbergs teppe.

14.01.15 10:28

På slutten av fjoråret ble det igjen fokus på Telenors investeringer i russiske Vimpelcom. Investeringer i Usbekistan knyttes til mulig korrupsjon til landets presidentdatter.

Martin Kolberg, leder for Stortingets Kontroll- og konstitusjonskomité, anbefalte da at komiteen skulle gå videre med saken, og onsdag morgen begynner høringen.

Her skal både Telenor-toppene Jon Fredrik Baksaas og Svein Aaser, samt tidligere næringsminister Trond Giske og nåværende Monica Mæland forklare seg.

Spørsmålet er imidlertid om det vil komme noe nytt på banen. Grunnen er at Telenor skylder på at de har taushetsplikt knyttet til forhold i Vimpelcom, hvor blant annet Jon Fredrik Baksaas selv har vært styremedlem.

Et brudd på denne taushetsplikten kan gjøre styremedlemmer potensielt utsatt for straffeforfølgelse.

Betalte 700 millioner
Vimpelcom, som har vært en gullkantet investering for Telenor, gikk inn i Usbekistan i januar 2006. Da betalte de cirka 275 millioner dollar for selskapene Buztel og Unitel.

Sommeren året etter kjøpte Gibraltar-selskapet Takilant, som er knyttet til Usbekistans presidentdatter, syv prosent for 20 millioner dollar. Prisingen var nokså lik hva Vimpelcom betalte, men avtalen kom også med en putopsjon. Det vil si at Takilant kunne selge tilbake aksjene til Vimpelcom i en gitt periode og til en gitt pris.

Denne muligheten utøvde Takilant i september 2009, noe som gjorde at Vimpelcom kjøpte tilbake aksjeposten for 57,5 millioner dollar. Dermed innkasserte Takilant en garantert gevinst på 187,5 prosent på kun to år.

I tillegg inngikk Vimpelcom en avtale med Takilant om lisenser blant annet knyttet til 3G, i bytte mot nye 57 millioner dollar.

Samlet mottok Takilant 94,5 millioner dollar, tilsvarende 730 millioner kroner etter dagens kurs, av Vimpelcom.

Spørsmålet er om dette i praksis har vært bestikkelser for å få

Landets største
Da Vimpelcom satset i Usbekistan ble det landets største mobiltilbyder. Nå er det vel 20 millioner usbekere som benytter seg av landets tjenester og det har en penetrasjonsrate på 67,7 prosent.

Selskapet omsetter for vel 675 millioner dollar, noe som tilsvarer tre prosent av Vimpelcoms globale aktivitet.

Russiske Alfa Group kontrollerer Vimpelcom. Telenor har en eierandel på 33 prosent og en stemmerettsandel på 43 prosent i det russiske teleselskapet.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED
:


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.