NA24.no

Kan nektes statsstøtte om du bor feil sted

Foto: Stian Lysberg Solum (Scanpix)
Sist oppdatert:

Innovasjon Norge er et organ som bidrar med forskjellige støtteordninger til bedrifter over hele landet.

I løpet av 2012 delte selskapet ut til sammen 207,9 millioner kroner i etableringsstøtte, fordelt på 600 saker.

- Innovasjon Norge finansierer prosjekter og bedrifter etter en faglig prosjektvurdering. Vårt mandat fra våre eiere Næringsdepartementet og Fylkeskommunene er at vi skal legge vekt på ulike forhold, så som blant annet oppstartsbedriftens kunde- og markedsfokus, vekst- og verdiskapingspotensial og evne eller potensial til å bygge team, nettverk og kompetanse, forteller seniorrådgiver Egil Høyem til Nettavisen NA24.

- Støtten er distriktsbasert
Nettavisen NA24 har vært i kontakt med flere gründere som føler at etableringstilskuddet er distriktsbasert. Altså at hvor du har kontorer i Norge er avgjørende for om du får støtte eller ikke.

Et eksempel på noen som har fått etableringsstøtte er Moods of Norway, som har kontorer i Stryn.

Blant de som mener at tilskuddet er distriktsbasert er jentene bak smykkemerket Celine Engelstad. De føler seg urettferdig behandlet av Innovasjon Norge.

Gunnvor Vik, gründer i Celine Engelstad, forteller at de fikk klart nei på grunn av beliggenhet.

- Vi fikk klar beskjed om at vi ikke fikk støtte fordi vi hadde kontorer i Oslo. De hadde rett og slett ikke mer i «pengesekken» for dette området. Vi spurte hvilke andre kriterier de hadde for å gi etableringsstøtte, og det var ingenting vi kunne gjøre ettersom vi hadde kontorer i Oslo, forteller Vik til Nettavisen NA24.

(artikkelen fortsetter under bildet)

På grunn av dette tror Vik at støtten er distriktsbasert.

- Mye av støtten er distriktsbasert. Flere bedrifter etablerer seg i utkanten av Oslo, fordi de vet at sjansene øker betraktelig med én gang man kommer litt ut av byen. Det er tydelig at Innovasjon Norge er sterkt styrt av den norske politikken som er mer opptatt av distriktsbasert næringsliv kontra sentralisert næringsliv.

Vik ser på dette som et stort problem for gründere som ønsker å komme i gang.

- Altfor mange som får støtte i dag får støtte på grunn av distriktspolitikken. Det er synd, fordi det er mye som skjer i byene som blir nedprioritert uavhengig av hva de har å vise til og hvilket potensial de har, sier Vik.

Dersom støtten er distriktsbasert vil mange gründere i sentrale strøk miste muligheten til å få støtte og dermed ha en vanskeligere etableringsfase.

Distriktskommuner er prioritert
Innovasjon Norge avviser derimot at støtten er distriktsbasert, men innrømmer at distrikt ofte har mye å si.

- Etablerertilskuddet er ikke «distriktsbasert», det dekker hele landet. I 2012 ble det bevilget etablerertilskudd til cirka 600 bedrifter, totalt 208 millioner kroner. Cirka 25 prosent av beløpet er brukt i det som er definert som distriktspolitisk område. Når det gjelder etablerertilskudd til gründerbedrifter i Oslo ble det i 2012 innvilget ca. 22 millioner til 46 bedrifter. I Oslo er imidlertid pågangen stor og cirka to av tre søknader må avslås. Dette betyr at Innovasjon Norge også i utgangspunktet i sin markedsinformasjon må fortelle potensielle søkere at lista ligger høyere i «sentrale deler av landet», sier Høyem.

Så prosjekter som får avslag i Oslo vil kunne få tilskudd om lokaliseringen for eksempel hadde vært i Laksefjord?

- Teoretisk, ja.

Så selv om etableringsstøtten ikke er direkte distriktsbasert har kontorplasseringen en stor innvirkning på søknaden.

- Det vil imidlertid alltid være et krav om at bedriften kan drive lønnsomt, være utviklingsdyktig og ha potensielt vekstgrunnlag. Kravene er imidlertid ikke like høye mht. unikhet og vekstpotensial i Finnmark som i Oslo. Det er politisk bestemt at vi også skal ta hensyn til næringsutvikling i distrikts Norge, det vil blant annet gi viktige ringvirkninger på sysselsetting og bosetting. Det er uansett et grunnleggende krav om at alt blir vurdert som vekstkraftig og lønnsomt, sier Høyem.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere