*Nettavisen* Økonomi.

Kan ofre kronen

Foto: (Scanpix/Montasje)

Svein Gjedrem åpner opp for drastiske rentekutt.

02.12.08 19:21

- Vi har merket finanskrisen i større grad enn vi så for oss for bare få måneder siden, åpnet Svein Gjedrem tirsdagens presentasjon av rapporten «Finansiell stabilitet» i Norges Bank med.

NA24 - din næringslivsavis

Det åpner for rentekutt i en helt annen størrelse enn Norges Bank tidligere har kommunisert. Foreløpig er det kronen som i stor grad har vært en av faktorene som har bremset kraftige rentekutt.

Frykter ikke svak krone
I dagens rapport åpner Norges Bank for å kutte hardere til tross for hvilke konsekvenser dette da får for kronekursen.

- Utenriksøkonomien og statsfinansene er også svært solide i Norge. Det gir myndighetene større handlefrihet og skaper tillit til banksystemet. Inflasjonsforventningene er godt forankret etter 15 år med lav og stabil inflasjon. Det betyr at Norges Bank kan bruke renten aktivt for å dempe utslagene i produksjon og sysselsetting selv om kronen har svekket seg, skriver banken i rapporten.

Les også:
Norge stopper opp
Spår sjokkledighet i Norge

De siste månedene har kronen svekket seg markant, og de siste månedene har eurokursen stabilisert seg rundt 9 kroner etter å ha snust på nivåer opp mot 9,33. Så sent som i slutten av oktober var den generelle oppfatningen at rentekuttene ikke ville bli så sterke når kronen var svak.

- Kronekursen er også ventet av Norges Bank å styrke seg. Hvis ikke det skjer, vil de ikke kutte renten så mye. De vil derfor følge utviklingen i kronekursen nøye fremover, uttalte Olav Chen, seniorforvalter i Storebrand Kapitalforvaltning til NA24 da Norges Bank kuttet renten i slutten av oktober.

Klikk på bildet for å forstørre.

Dersom Norges Bank senker renten aggressivt nå, vil det kunne medføre en ytterligere svekkelse av den norske kronen.

Fallende renter
I pengemarkedet, som er en viktig finansieringskilde for norske banker, falt renten markant i dag. Det er forventet at det kommer flere kutt fra Norges Bank fremover, og mange økonomer tror nå på et kraftig kutt allerede i desember.

- Vi tror Norges Bank vil være fremoverlent i sin pengepolitikk og senke renten med minst 0,50 prosentpoeng på rentemøtet 17. desember, kutte ytterligere 1 prosentpoeng i første kvartal neste år og ytterligere 0,5 prosentpoeng i andre kvartal slik at renten kommer ned på 2,75 prosent sommeren 2009, skriver SEBs sjeføkonom Stein Bruun i en oppdatering etter dagens presentasjon.

Får vi slike rentekutt vil dette være med på å redusere risikoen for at Norges Banks eget skrekkscenario slår til. I dette scenariet har banken vurdert hva som vil skje dersom krisen fortsetter og renten forblir høy.

Les mer her:
- Boligprisene kan halveres

35 milliarder
Til sammen er norske banker tilført 35 milliarder kroner etter at bankene fikk anledning til å låne "gullkortet". Dette skal være med på å styrke situasjonen - til tross for at det bare er DnB Nor som har kunnet nyte godt av kortet foreløpig.

- Det er for tidlig å konkludere, men det kan se ut som om tiltakene virker, hevdet Norges Bank-direktør Kristin Gulbrandsen på dagens presentasjon.

Dersom pengemarkedet begynner å fungere som normalt igjen, vil det mer eller mindre automatisk være med på å senke boliglånsrenten din. I tillegg vil det redusere risikoen for ytterligere tøff medfart for norsk økonomi.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.