NA24.no

Kan permittere 200

Foto: Sara Johannessen (SCANPIX)
Opp mot 200 ansatte kan rammes av spareplanen til Norske Skog.

Mellom 160-200 ansatte ved Norske Skog kan bli permittert for en viss periode dersom spareplanen til Norske Skog går gjennom.

NA24 - din næringslivsavis

Torsdag morgen kom nyheten om at Norske Skog nok en gang vurderer å kutte produksjonen.

Norske Skog stopper mest sannsynlig noe av produksjonen ved Norske Skog Follum og Norske Skog Skogn grunnet dårlig lønnsomhet. Det vurderes også om en mindre del bør stoppes ved Norske Skog Parenco i Nederland og Norske Skog Golbey i Frankrike.

LES OGSÅ: - Ingen blir sagt opp

Stopper bare deler
Produksjonskuttet er beregnet til rundt 200.000 tonn i 2008. Størsteparten av dette er foreslått gjennomført i Norge ved de to fabrikkene Follum og Skogn.

Til sammen står de to fabrikkene for en produksjon på rundt 1 million tonn. Det er med andre ord bare enkelte papirmaskiner som kan bli rammet.

Foreløpig er det foreslått å stoppe en maskin ved hver av de to fabrikkene. Ved hver maskin jobber det mellom 80 og 100 ansatte.

- Kan man da risikere at mellom 160-200 ansatte vil bli permittert for en viss periode?

- Det vil jeg ikke utelukke, men det er altfor tidlig å si noe sikkert om dette nå. Vi har bare så vidt begynt på prosessen som skal føre oss til et eventuelt tall, sier informasjonsdirektør Tom Bratlie i Norske Skog til NA24.

Han forklarer at tilbudet på avispapir langt over overstiger etterspørselen og at de er nødt til å ta noen grep for at selskapet skal få en tilfredsstillende lønnsomhet.

Positiv til kutt
Oslo Børs så produksjonskuttvarslet fra Norsk Skog som et positivt signal i et hett papirmarked. Norske Skog-aksjen er i øyeblikket opp 4,4 prosent til 66,10 kroner per aksje.

- Når situasjonen først har blitt slik den er, er det jo positivt at de tar ut kapasitet for å bedre kontantstrømmen, sier First-analytiker Hans-Erik Jacobsen til NA24.

Han ser det som svært positivt at de tar ytterligere grep for å bedre en vanskelig situasjon.

- Dette tiltaket vil bidra til å stramme opp markedsbalansen og føre til at prisene vil kunne bli noe høyere enn hva som ellers ville vært tilfellet, sier han.

Også analytiker Per Haagensen i Fondsfinans ser kuttvarselet som en positiv nyhet.

- Isolert sett er dette et positivt trekk. Det kanskje viktigste psykologisk sett er at Norske Skog ser hva som kommer til å skje i 2008 og gjør noe med det allerede nå, sier Haagensen.

Han håper de varslede kuttene kanskje kan smitte over på de andre aktørene i Europa slik at de også følger etter.

- Det er jo ikke utenkelig at de andre aktørene følger etter med tanke på den ekstremsituasjonen man har i dag på grunn av det svake Nord-amerikanske markedet, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere