NA24.no

Foto: Alf Ove Hansen (SCANPIX)

Kan redde global energikrise

Dersom Norge satser på akseleratordrevne kjernekraftverk kan verdens energikrise reddes.

- Kjernekraftverk basert på Thorium er svaret på verdens energikrise og kan bidra til å dempe konfliktnivået i verdenssamfunnet. Norge kan bli en pådriver i dette arbeidet, mener Egil Lillestøl, professor ved Institutt for Fysikk og Teknologi, Universitetet i Bergen, i en melding.

NA24 - din næringslivsavis

Det er den italienske nobelprisvinneren i fysikk Carlo Rubbia som er idéskaperen bak prosjektet. Beregningene av energiutbytte og avfallstransmutasjon er verifisert i flere eksperimenter, og IAEA (Det internasjonale atomenergibyrået) har gjennomgått både beregningene og de eksperimentelle resultatene.

Det skal ikke være en fare for nedsmeltingsulykker som man hadde i Tsjernobyl, og det skal være uegnet til produksjon av atomvåpen.

Energien i ett kilo Thorium svarer til energien i fire tusen tonn kull og, i verden finnes det reserver av grunnstoffet Thorium som kan dekke det globale energibehovet i tusener av år. I Norge har man rundt 180.000 tonn av grunnstoffet som ut fra dagens oljepris tilsvarer en verdi av ca 1000 ganger hele oljefondet.

Det vil ta rundt 15 år å bygge en slik prototyp, og den vil koste rundt fem milliarder kroner. Det er ventet at andre land vil bidra med så vel utstyr som ekspertise dersom prototypen blir realisert som et internasjonalt samarbeidsprosjekt, står det videre i meldingen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere