Kan sitte på en skikkelig bombe

Foto: Paul Weaver

- Man kan ikke utelukke korrupsjon, sier Tormod Hermansen.

11.11.12 21:32

Det er ikke mange næringslivsledere som har vært mer fargerike enn Tormod Hermansen.

Tormod tok Televerket fra å være en kjedelig statsmonopolist i lille Norge til å bli en betydelig internasjonal aktør.

Han er dermed muligens også den mannen som har skapt største verdier for deg og meg, uten velsignelse fra landets naturressurser. Telenor verdsettes i dag til 175 milliarder kroner, der staten har aksjer for 103 milliarder kroner.

Satsingene i land som Russland, Ukraina, Thailand og Malaysia ble drevet frem under Hermansens ledelse, og det er disse som er grunnlaget for Telenors suksess. Flere av disse landene var den gang blant de mest korrupte i verden.

Tormod innrømmer nå at Telenors vei kan ha vært brokete.

- Det kan man ikke utelukke. Ikke korrupsjon i den forstand, men la meg si, at når du skal etablere deg i et slikt land, så må du ha dyktige advokater, for å hjelpe deg, sier Tormod Hermansen til Nettavisen NA24.

Han sier at de aldri hadde noen indikasjoner på at det var korrupsjon og vektlegger at de benyttet seg av internasjonal ekspertise. Noe som ikke var gratis.

- Gode advokater er dyre. Og du har en del advokater som jobber på sin måte, men de leverer.

- Men var disse ekstra dyre?

- Nei, det vil jeg ikke si.

MEST LEST PÅ NETTAVISEN:

Avviser mellommenn
Historisk har det å benytte seg av mellommenn vært en vanlig måte å begå korrupsjon. For eksempel ved at en lokal advokat fikk kontanter, som så ble gitt videre. Hermansen avviser at de benyttet seg av mellommenn.

- I min tid brukte vi ikke den typen mellommenn, men vi hadde store advokatregninger.

Men hva advokatene, som Telenor benyttet seg av, konkret gjorde, tør ikke Hermansen å spekulere i.

- De jobbet på en sånn måte at de kanskje måtte håndgå sakene fram, når man skulle ha en spesiell tillatelse eller noe sånn. Det vet ikke jeg noen ting om, men jeg vil ikke utelukke det. Men noen korrupsjon i ordets egentlige forstand ...

Den desidert største gullkalven som Hermansen var med på å skape er russiskukrainske Vimepelcom. Investeringen her er alene verdt over 35 milliarder kroner. Et av Vimpelcoms datterselskaper i Usbekistan granskes nå for mulig korrupsjon.

- Lisensen til Vimpelcom. Hvordan fikk selskapet den?

- Den hadde allerede vår partner der borte, da vi gikk inn. Han hadde en mobillisens, men ikke kapital, noe vi hadde nok av.Hvordan han fikk tilrevet seg lisensen, vet ikke jeg. Jeg husker ikke helt hva han heter, men han var en fremtredene offiser som hadde hatt en nøkkelrolle i det russiske romfartsprogrammet, sier Hermansen.

Yara granskes
De siste årene har det rullet opp flere store skandaler fra internasjonale selskaper som Alcoa og Siemens og her hjemme er statskontrollerte Yara under etterforskning.

Nettavisen NA24 har gjennom en artikkelserie tidligere i høst avslørt hvordan Yaras konsernsjef, Jørgen-Ole Haslestad, på 1990-tallet fraktet store summer kontanter over landegrenser i Asia for å dekke såkalte «Nützliche Aufwundingen», «nyttige utgifter».

Haslestad ledet også en avdeling hvor det ble avdekket korrupsjon av tyske og amerikanske myndigheter, og som ga Siemens rekordstore bøter på tilsammen nesten åtte milliarder kroner.

LES FLERE AV KORRUPSJONSSAKENE HER:

- Stor endring
Telenorlegenden peker på at tidene har endret seg vesentlig.

- Du må huske at dette var på 1990-tallet, da det var mye mindre fokus på korrupsjon og det var uoversiktelige forhold.

Hermansen illustrerer den store holdningsendringen på følgende måte.

- Altså, jeg er så gammel at jeg jobbet i Finansdepartementet da Hydro hadde en sak om hvorvidt de skulle få fradrag på skatten for sine korrupsjonskostnader. Og det fikk de. Det var så sent som på 80-tallet.

En utvikling han mener er til det bedre.

- Verden har forandret seg veldig, og jeg tror at det er på de aller fleste måter til det bedre. Vi har fått et mye strengere internasjonalt regelverk, og dette er bra, og at man bruker litt tid på å gå seg til, det er klart. I Aserbajdsjan, så var det slik før, at ingen fikk lov å ha en jobb som toller i mer enn i to år. For da skulle den jobben gå til nestemann.

Hermansen sier at Telenor aldri har gått ut i verden med dårlige holdninger.

- Telenor har ansvar for at det etableres etiske regler og at god forretningsskikk følges.

- Men det er jo ikke snakk om store summer, og i en milliardbutikk som Vimpelcom, er det vel umulig å fange opp alt?

- Man har revisjonsplikt som skal sørge for at lover og regler følges. Men som du påpeker, er det ikke alltid like lett å fange opp alt.

Tormod Hermansen stiller lørdag i «Det Store Intervjuet» på Nettavisen NA24. Her snakker han åpent om gjeldsbomben i norske hjem, Jon Fredrik Baksaas, hvem som bør bli neste Telenor-sjef, fusjonsfadesen med Telia, brorens korrupsjonsdom, sitt nære forhold til spiondømte Arne Treholt og da han sparket ned en NRK-journalist.

Les også:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.