NA24.no

(Scanpix)

Kan spare 12.315 milliarder kroner

Sist oppdatert:
Fallet i oljeprisen er viktigere enn alle krisepakkene til sammen, mener analysefirma.

Den økonomiske krisen har skylt over hele verden og senket den økonomiske veksten kraftig. Men samtidig har oljeprisen stupt, fra 147 dollar per fat sommeren 2007 til nærmere 40 dollar fatet i skrivende stund.

NA24 - din næringslivsavis

Analyseselskapet Longview Economics har sett nærmere på tallene. Ifølge Bloomberg News har selskapet regnet seg frem til at verden samlede betaling for olje vil være på 2 prosent av det samlede brutto nasjonalbudsjettet i år. I 2008 var det tilsvarende tallet på 4,9 prosent.

Følg oljeprisen her

Enorme besparelser
Dersom man legger til grunn en gjennomsnittlig oljepris på 41,9 dollar fatet er den totale besparelsen på hele 1720 milliarder dollar i år i forhold til i fjor. Det er 12.315 milliarder kroner med dagens kronekurs.

DISKUTÈR HER:Hvor tror du oljeprisen skal nå?

- Det er besparelser som er omtrent tre ganger større enn alt som er annonsert i år av krisepakker i Kina og de vestlige økonomiene samlet, sier sjef i Longview, Chris Watling ifølge Bloomberg News.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Penger rett i lommen
Og dette er besparelser som går rett i lommene på verdens konsumenter og bedrifter. De vil ikke bli forstyrret av byråkrati og de vil ikke bli forsinket, som noen av de enorme pakkene som er bebudet kan bli.

Barack Obama annonserte i februar en stimulansepakke med en verdi på 787,2 milliarder dollar, hvorav 185 milliarder dollar skulle allokeres til tiltak i inneværende år. Det har også kommer milliardpakker både i EU og Asia, samt Norge som så langt lever relativt godt med krisen.

Få de viktigste nyhetene rett på mobilen

Prisen på olje falt kraftig i begynnelsen av denne uken. Snittprisen så langt i år er på 40,7 dollar fatet på råvarebørsen i New York, det er det laveste siden 2004 da et fat olje i gjennomsnitt kostet 38,57 dollar fatet.

Longview forventer en noe styrking i oljeprisen fremover, men selskapet sier ifølge Bloomberg News at selv med en oppgang på 25 prosent så vil besparelsene bli betydelige.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere