NA24.no

Kan spare milliarder på grunn av denne gjengen

Foto: Northstar
Sist oppdatert:
Selskap som kan sørge for besparelser i milliardklassen kommer til Norge.

Northstar Telemetrics er navnet på selskapet som har utviklet en teknologi som kan sørge for at energiselskaper kan spare milliarder i årene som kommer.

Det er nemlig bestemt at man i Europa skal ha rullet ut 80 prosent såkalte «smart metere» for elektrisitet-, vann- og gassforbruk inn 2020.

«Smart metere» betegner en ny, mer moderne måte å måle forbruk på, som innebærer toveiskommunikasjon mellom energileverandøren og konsumenten.

Det skal sørge for kostnadsbesparelser i form av mer korrekte avregninger, samt at kunden kan overvåke sitt eget forbruk daglig.

- Enorme kostnadsbesparelser
Northstar har altså utviklet en teknologi, som vil gjøre utrullingen av «smart metere» relativt smertefritt.

- Vår teknologi reduserer kostnadene i utrullingen, og den er med på å redusere tid og sikkerhetsrisiko ved utskifting av de gamle meterne, sier salgsansvarlig Morten Gabrielsen til NA24.

Den optiske måleren til Northstar er på størrelsen med en minnebrikke, og inneholder et kamera som tar bilder av målerstanden. Disse dataene blir sendt til en nettsky via et eksisterende 3G-nettverk.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Deretter kan nettselskapene hente inn dataene, og deretter sende faktura til kunden. Northstar tilbyr dermed funksjonaliteten til «smart metere», men lar den eksisterende infrastrukturen være i fred.

- Dette fører til enorme kostnadsbesparelser globalt fordi selskaper slipper å investere tungt i «smart metere», installasjon og drift, uttaler Morten Gabrielsen.

- I tillegg vil prisen på vår optiske måler ligge på en fjerdedel av prisen på en smart måler. Man slipper også å bruke unødvendig tid og ressurser på integrasjon, ettersom løsningen kun tar omtrent 15 minutter å lansere, legger den salgsansvarlige til.

Northstars teknologi tilpasser seg også noe som er svært i vinden om dagen, nemlig «internett of things», som innebærer at hus og gjenstander blir «smartere» ved hjelp av internett.

- Det finnes mange optiske målere fra før, men disse har inntil nå vært lite tilpasset det mobile nettverket og resten av smartnettet, forteller Morten Gabrielsen.

Fra Spania til Norge
Northstar ble startet opp i desember i 2011 av svenske Lars Wallden, og holder nå til i Barcelona.

Med på laget er altså norske Morten Gabrielsen, som jobber som salgsansvarlig.

Selskapet er fortsatt i oppstartfasen, men har fått positiv respons fra flere hold. Blant annet er de i dialog med IBM på europeisk nivå i forbindelse med deres satsing innenfor området.

Norge er et av landene Northstar satser på i form av utrullingen målere og styreenheter, og de satser på å kunne levere deres optiske måleravleser til Norge innen 2012.

- Forbrukerne kan ha nytte av vår løsning fordi de kan få sikker tilgang til faktisk forbruk av elektrisitet, vann eller gass, forklarer Morten Gabrielsen til NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere