NA24.no

Kan spare stiftelser for millioner

Foto: Norges Bank
Lovendring kan spare små norske stiftelser med mellom 15 og 20 millioner kroner i året.

Små alminnelige norske stiftelser kan i framtiden til sammen spare mellom 15 og 20 millioner kroner i året på at de får en enklere og mindre byråkratisk hverdag. Bakgrunnen er at Stiftelsestilsynet nå foreslår lovendringer som vil kunne frita mange mindre stiftelser fra offentlig tilsyn. Som en konsekvens av dette vil de også bli fritatt fra krav om regnskaps- og revisorplikt.

Utgifter til regnskap og revisor er tyngende for en del av de minste alminnelige stiftelsene. Overslag Stiftelsestilsynet har gjort, viser at aktuelle stiftelser årlig vil spare millionbeløp som dermed vil komme formålene i stiftelsene tilgode, heter det i en melding.

Stiftelsestilsynts erfaringer viser at det ikke er behov for å føre tilsyn med det store flertallet av de minste stiftelsene. På den bakgrunnen mener tilsynet at det heller ikke er nødvendig for disse stiftelsene å være omfattet av den strenge regnskaps- og revisorplikten som gjelder i dag.

-Ordningen vil omfatte ca 2500 stiftelser som kan få en vesentlig enklere og mindre byråkratisk hverdag, skriver direktør Atle Hamar i Lotteri- og stiftelsestilsynet i en melding.

Stiftelsestilsynet foreslår at stiftelsesloven blir endret slik at det i framtiden blir to typer alminnelige stiftelser. Den ene forslås klassifisert som alminnelige stiftelser med offentlig tilsyn (AMO) som i dag. Den andre blir foreslått klassifisert som alminnelige stiftelser unntatt offentlig tilsyn (AUO).

Foruten endringene som foreslås i stiftelsesloven, vil forslaget fra Stiftelsestilsynet også kreve endringer i regnskapsloven og revisorloven.

Stiftelser må søke om å bli klassifisert som stiftelse uten offentlig tilsyn dersom lovforslaget blir vedtatt. Grensen for å kunne søke foreslås satt ved en bokført egenkapital på inntil 300.000 kroner. Stiftelsen kan heller ikke ha behov for offentlig tilsyn, og regelverket omkring dette må være enkelt og lett å praktisere.

Norge har i dag ca 7800 stiftelser. Av disse er nærmere 900 næringsdrivende stiftelser, mens de resterende er alminnelige stiftelser. Mange av dagens stiftelser har en kapital som er såpass liten at kostnader til regnskap og revisjon gjør at de får problemer med å realisere formålene med stiftelsene. Av den grunn er det mange stiftelser som har søkt om å bli avviklet de siste årene, heter det i meldingen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere