NA24.no

Kan stå bak tidenes banksvindel

Foto: Sigurdsøn, Bjørn (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Korrupsjonsskandale i DnB Nor.

Fire ansatte i DnB Nor er pågrepet og siktet for lånebedrageri i det som tidligere har vært betegnet som tidenes banksvindel. Dermed ruller den store banksvindelssaken videre.

I mai ble to personer pågrepet i Østfold i den svært omfattende saken. Tirsdag ble en 39-årig tyrkisk kurder og en 30- åring fra det tidligere Jugoslavia fremstilt for varetektsfengsling i ytterligere fire uker i denne saken. Samtidig gikk politiet til aksjon i Oslo.

Slo til mot DnB-ansatte
I en melding skriver DnB Nor at banken i løpet av 2008 og 2009 har anmeldt flere tilfeller av lånebedrageri mot banken i Oslo og Østfold på bakgrunn av falske lånedokumenter. Det er med utgangspunkt i dette at politiet tirsdag har pågrepet fire av DnB Nors ansatte i Oslo ved deres respektive arbeidssted.

- Forholdene ble avdekket ved at det ble registrert brudd på internt regelverk. DnB NOR har arbeidet tett med politiet i etterforskningen av saken, ifølge en melding.

Til NA24 sier Aud-Helen Rasmussen, informasjonsdirektør i DnB Nor, at de fire ansatte i DnB Nor skal ha jobbet med behandlingene av de forfalskede lånesøknadene.

Stort nettverk
I mai i år ble det klart at politiet var på jakt etter storsvindlere. Da meldte Fredrikstad Blad at seks personer ble pågrepet mistenkt for bankbedrageri i millionklassen, hvor to ble utpekt som hovedmenn. Ytterligere åtte personer er altså tatt tirsdag.

Det er politiet i Østfold som skal ha gått til aksjon etter mistanke om at de siktede skal ha forfalsket dokumenter slik at banker har gitt boliglån som er mye høyere enn verdien på eiendommen som er pantsatt. Under pågripelsen tirsdag var det imidlertid en koordinert aksjon med Oslo-politiet.

Økokrim skal ikke ha vært involvert i etterforskningen.

Blåst opp verdier
Fremgangsmåten skal være at de siktede skal ha tatt opp betydelige lån på eiendommer gjennom oppblåste boligtakster og falske lønnsdokumenter. Så har objektene byttet eier raskt, før den ender opp hos en som ikke kan betale for seg.

Når banken realiserer pantet viser det seg at den reelle omsetningsverdien er langt lavere.

Nettavisen har tidligere skrevet at politiet har siden 2006 mottatt 65 anmeldelser fra fem banker i Fredrikstad og Sarpsborg. Totalt er det innvilget lån for 100 millioner kroner.

Kjent metode
Fremgangsmåten i den store svindelsaken i Østfold, som har forgreninger til Oslo, er ikke spesielt kreativ. Flere personer har blitt domfelt for å ha forfalsket grunnlagsmateriale for banktakster for på den måten å øke verdien på objektet de selger.

Økokrim etterforsker nå en sak som kan ha noen likhetstrekk med den som rulles opp i Østfold.

Den kjente finansmannen Christer Tromsdal sitter med to andre medsiktede i varetekt mistenkt for svindel av investorer i forbindelse med omsetning av eiendom. Les mer om saken her:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere