Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

Kan tape 1,5 millioner per spiller

Foto: Tommy Ellingsen / SCANPIX
Sist oppdatert:
Rosenborg lekker som aldri før.

Nyhetsanalyse (NA24): Torsdag kveld spiller Rosenborg siste kamp i Europa League-kvalikken mot det relativt ukjente kypriotiske laget AEK Larnaca.

Med tanke på Rosenborgs fantastiske merittliste, når det gjelder spill i Europa, fremstår ikke en slik motstander særlig avskrekkende ved første øyekast.

Men etter at første kamp, som ble spilt i Trondheim, endte 0-0, seiler denne kampen opp som en av de desidert viktigste i klubbens historie.

I hvert fall sett fra et økonomiske ståsted.

Hvis klubben ikke tar seg videre her, går de glipp av millioninntekter. Det kan ikke et ansvarlig styre sitte å se på, og det vil trolig føre til en runde med store kostnadskutt på «Brakka».

I budsjettet for 2011 er det forventet 8 millioner kroner o nettobidrag fra e-cupen. Denne posten kan altså klubbens økonomimedarbeidere stryke hvis det ender med fiasko på Kypros. Da kan det samtidig gå i mot et stortap for Rosenborg i år.

Tapte millioner
I fjor røk Rosenborg på et underskudd på 25,1 millioner kroner, etter nedskrivninger av verdien på spillere og andre eiendeler. Viktigst for klubben var imidlertid hvor mye penger man har å rutte med til videre satsing. Ser vi på klubben bankkonto ved årsskiftet, så sto det 17,3 millioner kroner.

Men i år har det gått helt feil vei for Rosenborg.

Billettinntektene har sviktet i tråd med at trønderne har mistet interessen for klubben. TV2 har tidligere i år spekulert i om svikten i billettsalget kan beløpe seg til 10 millioner kroner for hele 2011. Om dette stemmer er det dramatisk. I klubbens eget budsjett legges det opp til 36,1 millioner kroner i billett- og arrangementsinntekter. 10 millioner mindre av disse vil akutt ramme kassebeholdningen til trønderne.

Det er videre klart at sommerens spillersalg har gitt 7 millioner friske kroner i kassen, etter at Per Ciljan Skjelbreid gikk til Hamburg. I budsjettet er det imidlertid regnet inn spillersalg for i alt 17 millioner kroner for året. Men her drar trolig salget av Annan for rundt 20 millioner kroner i positiv retning.

Enorme tap
Moderat vurdert kan Rosenborg få et driftsresultat på minus 40 millioner kroner i år. I vår beregning er dette 6 millioner svakere enn klubbens eget budsjett. Svikten kommer hovedsakelig fra fall i publikumsinntektene i år.

Videre er E-cup-bidraget satt opp til 8 millioner kroner i budsjettet. Denne inntektsposten kan altså strykes, med tap på Kypros.

Så langt i år har Rosenborg solgt spillere for 20 millioner kroner, noe som er bedre enn budsjetterte 20 millioner kroner. Ciljan-salget kommer inn på kontoen senere i år. Nøkternt vurdert kan vi altså anslå et underskudd på over 10 millioner kroner for 2011, vårt worst-case innebærer imidlertid et tap på hele 30 millioner kroner i underskudd. Dermed kan tapet til slutt beløpe seg til hele 1,5 millioner kroner per spiller i lagets 22 mann store stall.

Og dette er faktisk verre enn fjorårets tap på 22,4 millioner kroner.

Det vil samtidig øke sannsynligheten for at klubben må begynne å se på alternative investeringsformer, som for eksempel eksterne investorer.

Spøker for neste år
I tillegg gir bortfall av spill i Europa en rekke negative ekstraeffekter. Av disse finner man blant annet at merkevaren kan tape seg i verdi, det kan bli tøffere å hente sponsorpenger, kan føre til svekket tilskueroppslutning, spillerstallens verdi forringes og attraktiviteten knyttet til å spille i Trondheim faller.

På toppen av det hele spøker det også for Rosenborgs muligheter til å spille i Europa også neste år. Så langt ligger laget på en 8. plass i Tippeligaen etter mer enn halvspilt sesong. Det er forholdsvis jevnt til lagene over, men for at Lerkendal igjen skal kunne få besøk av utenlandske lag må Rosenborg minst ende på en 3. plass.

Den andre muligheten, å vinne cupen, er allerede kjørt, da laget allerede har røket ut mot Ålesund.

Rapporter om feil i artikkelen

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!